STOTINE demonstranata okupilo se kasno sinoć ispred policijske stanice Fergusona, u američkoj saveznoj državi Misuri, započinjući nove demonstracije koje će tokom vikenda biti održane protiv policijskog nasilja, javio je Rojters.

Agencija dodaje da je prethodne noći u protestima privedeno osam osoba.

Situacija u petak je ispred zgrade tužilaštva u Fergusonu bila napeta, a demonstranti su uzvikivali parole protiv policije, kao što je „Koliko ste dece danas ubili?“, preneo je Asošijeted pres.

Nedaleko od njih blizu 100 policajaca interventne jedinice formiralo je kordon, navodi agencija.

Ranije tokom dana stotine demonstranata mirno su marširale 90 minuta ka okružnom sudu u Klejtonu, nedaleko od Sent-Luisa, a desetine njih su naknadno organizovali paljenje sveća u znak sećanja na 18-godišnjeg Majkla Brauna, kojeg je 9. avgusta u predgradju Sent-Luisa, Fergusonu – naseljenom pretežno Afroamerikancima, ubio policajac bele boje kože Daren Vilson. Žitelji Sent-Luis i Fergusona, gde su nekoliko nedelja u avgustu trajale masovne akcije protesta protiv ubistva nenaoružanog tamnoputog mladića, pripremaju za vikend nove manifestacije protiv policijskog nasilja i rasne diskriminacije.

Organizatori marševa i akcija protesta nameravaju da tokom celog vikenda mirno protestuju, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Novi povod za marševe protesta, na kojima će učesnici podsetiti na ubijenog Brauna, predstavlja novi slučaj ubistva tamnoputog 18-godišnjaka Vonderita Majersa, kog je u Sent-Luisu u sredu ubio pripadnik policije, takodje belac.

Policija tvrdi da je on bio naoružan, mada njegova rodbina tvrdi da to nije tačno. Šef policije u Sent-Luisu Sem Dotson rekao je da je 32-godišnji policajac ispalio 17 hitaca u tinejdžera, a da je on sam ispalio najmanje tri metka.

Prema njegovim rečima, ubijeni je jedan od trojice mladića kojima je prišao policajac, inače ratni veteran, i potom pojurio za njima.

Policajac koji je upucao mladića nije povredjen i privremeno je udaljen s posla, a istraga o tom slučaju je u toku, saopštila je policija.

AP navodi da organizatori protesta u Fergusonu očekuju učešće 6.000 ljudi.

Manifestacije, koje će uključivati ulične proteste i jedan koncert i dan „gradjanske neposlušnosti“, nazvane su „Oktobar u Fergusonu“.

Ostavi poruku