PORUKA naše vojske je jasna – Srbija će se braniti od terorizma.

To treba da znaju svi koji pokušavaju da poseju strah među naše građane i izazovu nestabilnost u bilo kom kraju naše države.

Ovu odlučnu poruku šalje načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Posle nedavnog ubistva žandarma u Kopnenoj zoni bezbednosti koje je probudilo strahove od terorizma, prvi čovek naše armije tvrdi da građani nisu ugroženi. * Je li pojačana bezbednost na administrativnoj liniji sa Kosovom? – Posle napada na Žandarmeriju razgovarao sam sa komandantom Kfora i tražio veće angažovanje njihovih snaga.

Pitao sam ga odakle civilima automatsko i poluautomatsko oružje i ko stoji iza terorističkog napada.

General Farina pokazao je veliko razumevanje i osudio napad.

Dogovorili smo se o intenziviranju zajedničkih patrola. * Preti li nam bezbednosna kriza na KiM? – Bezbednosna situacija u regionu je relativno stabilna.

Na nju negativno utiču verski i nacionalni ekstremizam, kao i međunarodna mreža organizovanog kriminala.

Problem statusa KiM je najveći izazov za bezbednost Srbije. * Bićete komandant velike vojne parade 16. oktobra u čast oslobođenja Beograda od nemačkih okupatora i veka od početka Prvog svetskog rata.

Imate li vremena da se pripremite?KOPNENA VOJSKA NAJJAČI ADUT * Osim novih aviona, šta su još prioriteti za nabavku? – Vojska ima planove opremanja koji se sprovode prema procenama bezbednosnih rizika.

Važni projekti ne mogu da se finansiraju iz budžeta.

To je slučaj sa sistemima za Vazduhoplovstvo i PVO.

Ne treba zaboraviti da je naša snaga u Kopnenoj vojsci.

Tu je prioritet projekat „Model opremanja vojnika M21“ i nastavak modernizacije postojećih sistema. – Pripreme su u punom jeku.

Oko 3.000 pripadnika vojske sprema se za ovaj događaj, sa radošću i ponosom.

Završna uvežbavanja i provera pripremljenosti održaće se od 12. do 14. oktobra. * Hoćemo li se dostojno predstaviti pred građanima i stranim gostima na paradi? – Biće to veličanstven događaj, kakav zaslužuju građani Srbije, pripadnici vojske i posebno naši i sovjetski heroji koji su oslobodili Beograd 1944. i slavna srpska vojska iz Velikog rata.

Defile će početi počasnom artiljerijskom paljbom.

Bulevarom Nikole Tesle iz pravca „Ušća“ proći će pešadijski i motorizovani ešeloni, a vazduhoplovi će preleteti prostor iz pravca Kalemegdana.

Rečna flotila uz rubni pozdrav ploviće desnom obalom Dunava, ka Zemunu.

Posetioci će videti i padobranski desant kod spomenika „Večna vatra“ na Ušću. * Da li zbližavanje naše i ruske vojske može da ugrozi odnose sa armijama zapadnih država? – Vojna saradnja Srbije i Rusije ne ugrožava naše članstvo u Partnerstvu za mir, niti remeti aktivnosti koje u okviru tog programa sprovodimo.

Srbija intenzivno sarađuje i sa SAD, posebno sa Nacionalnom gardom Ohaja, kao i nizom zemalja koje su članice EU.

Međunarodna vojna saradnja sa svim zemljama, bilo sa zapada ili sa istoka, ima stabilno uporište u neutralnosti Srbije. * Kakav je učinak dosadašnje vojne saradnje sa Rusijom? – Nama je veoma važna saradnja sa ovom zemljom u oblasti odbrane.

Rusija nije samo velika sila, već i zemlja sa kojom imamo istorijski potvrđeno i kulturološki utemeljeno prijateljstvo.

Nekoliko godina radimo na unapređenju saradnje.

Očekujemo i uzvratnu posetu načelnika Generalštaba ruskih Oružanih snaga i zajedničku vežbu u Srbiji. * Osećate li u Vojsci pritiske da se Srbija, u sklopu novih geopolitičkih promena, odrekne vojne neutralnosti? – Nikakvih pritisaka nije bilo.

Za nas su relevantne isključivo odluke nadležnih institucija Srbije. BRIGA ČUVA NAŠE “MIGOVE“ * Kraj upotrebe naših „migova“ nije daleko.

Razume li država probleme sa lovačkom avijacijom? – „Migovi“ lete zahvaljujući izuzetnom odnosu koji pripadnici Vojske Srbije imaju prema tehnici kojom raspolažu i time umanjuju negativan efekat njene starosti.

Ohrabruje to što državni vrh razume problem i pokušava da ga reši.

Ostavi poruku