MOSKVAOD STALNOG DOPISNIKA PREDSEDNIK Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Petar Porošenko, srešće se u Milanu na dvodnevnom (16. i 17. oktobar) samitu Evropa – Azija.

Najverovatnije da će se tom prilikom ponoviti i zajednički susret Putina i Porošenka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Fransoa Olandom, kao što se desilo u Normandiji 6. juna.

To je u Moskvi negovestio Putinov savetnik za spoljnu politiku Jurij Ušakov, a kasnije su isto saopštili i u Kijevu.

Ušakov je potvrdio i da će Ukrajina sugurno biti tema u susretima Putina sa zapadnim političarima ali i da Rusija neće moliti da joj se ukinu sankcije.

Putin i Porošenko će se tako prvi put sastati od kada je ukrajinski predsednik optužio Rusiju da je poslala vojsku u Donbas.

Poslednji put Putin i Porošenko su razgovarali u četiri oka za vreme susreta u Minsku, 26. avgusta, kada se intenzivno krenulo u traženje kompromisa za uspostavljanje primirja.

Osim sa Porošenkom, Angelom Merkel i Olandom, Putin planira susret i sa najvišim rukovodiocima Italije koji su ga i pozvali na samit u Milanu iako je jedan broj evropskih zemalja, na čelu sa Poljskom, bio protiv toga.

Rukovodstvo Poljske nije uspelo da na svoju stranu privuče veći deo učesnika samita, pa su Italijani potvrdili dolazak Putina koji će u Milano stići direktno iz Beograda.

A ruski predsednik nije samo u centru pažnje zbog susreta u Milanu, već i zbog „vela tajni“ oko proslava svog 62. rođendana.

Sam Putin je razrešio sve misterije izjavom da je na rođendan prepešačio skoro devet kilometara u sibirskim planinama. – Za mene je to bio dan šetnje.

Pešačio sam planinama skoro devet kilometara.

Sve me još boli – rekao je Putin, otvarajući sednicu predsedničkog Saveta za razvoj fizičke kulture i sporta.

Do javnosti je došla i informacija da je Putin u utorak razgovarao i sa više stranih lidera koji su mu čestitali rođendan. DONjECKI AERODROM U PLAMENU PRIMIRJE u Ukrajini nije zaustavilo borbe oko aerodroma u Donjecku.

Glavni terminal gradskog međunarodnog aerodroma je u četrtak potpuno uništen nakon što su snage ukrajinske vlade i proruski aktivisti nastavili sukobe.

Aerodrom nema strateški značaj za proruske aktiviste, budući da nemaju nikakvu kontrolu vazdušnog prostora.

Za Kijev, međutim, taj aerodrom predstavlja poslednje uporište u gradu koji kontrolišu proruski aktivisti.

Ostavi poruku