MOSKVA – Moskva nema ništa protiv bližih odnosa sa Evropskom unijom i spremna je da na tome radi ali uslovi eventualne saradnje nisu još uvek jasni, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.“Mi se nikada nismo protivili približavanju Evropskoj uniji, mi želimo da poboljšamo odnose, ali uslovi naše saradnje ostaju nejasni“, rekao je Putin, prenela je agencija Ria Novosti.

Rusija, takođe, nema ništa protiv da bivše sovjetske republike izgrade bliže odnose sa Evropom, ali jedina stvar na kojoj insistira je da ruski saveznici otvoreno razgovaraju o eventualnim ekonomskim rizicima za rusku ekonomiju, rekao je ruski predsednik, prenosi Raša tudej. „Pre nego što neka zemlja odluči da se pridruži nekom drugom trgovinskom sporazumu, mora da nam da dovoljno vremena i da otvoreno razgovara kako bi se izbegli rizici za rusku ekonomiju“, naglasio je Putin.“Moramo da razmišljamo o uticaju kada potpisujemo dokumente sa evropskim partnerima i efektima koje će to imati na našem lokalnom tržištu, jer će evropska roba ući pod izgledom lokalnih proizvoda“, rekao je ruski predsednik.“Ako bi se to uradilo blagovremeno, onda neće biti problema.

To se, takođe, odnosi na Moldaviju i Ukrajinu“, istakao je Putin.

Ukrajina je potpisala krajem juna sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, a takođe su isti dokument potpisale još dve bivše sovjetske republike – Moldavija i Gruzija.

Ukrajina i EU su ratifikovale dokument 16. septembra ali puna ekonomska integracija odložena je do kraja 2015. godine, podseća Raša tudej.Šefovi država Rusije, Belorusije, Kirgizije, Kazahstana i Tadžikistana sastali su se u petak u Minsku da bi formalno ukinuli Evroazijsku ekonomsku zajednicu, stvorenu 1990-tih, a koja će prerasti u Evroazijsku ekonomsku uniju.

Evroazijska ekonomska unija biće najveće zajedničko tržište na prostoru bivšeg Sovjetskog saveza, a na snagu stupa u januaru 2015. godine, navodi Raša tudej.

Ostavi poruku