PRAZNIČNO je ovih dana u Jerevanu, slučaj je hteo da Srbija u prvoj utakmici kvalifikacija za Evropski šampionat u Francuskoj 2016. godine gostuje baš na nacionalni praznik Jermenije.

Tačnije, u pitanju je rođendan grada, osnovanog pod imenom Erebuni još 782. godine p.n.e.

Ponosni su Jermeni na tradiciju i činjenicu da su jedan od najstarijih naroda sveta, da su grad u kojem se večeras igra utakmica stvorili pre gotovo tri hiljade godina. Užurbano se radi da grad zablista na rođendan, centar grada i grandiozni Trg republike veliko su gradilište, ali nas izuzetno ljubazni i predusretljivi Jermeni uveravaju da će sve koliko danas biti gotovo i spremno.

Srpski reprezentativci su pred jedini trening na stadionu na kojem se igra večerašnja utakmica imali slobodno vreme, iskoristili su ga da prošetaju gradom i mnoge, koji su prvi put u Jerevanu, je impresionirao. Impresionirani su i domaćini našim fudbalerima, u centru pažnje je bio Branislav Ivanović, kapiten i zvezda Čelsija, jer je očigledno da Jermeni bolje poznaju prilike u najjačim ligama Evrope, nego u svojoj, koja broji osam klubova, a čak pet je iz glavnog grada.

Ivanović je po izlasku iz luksuznog hotela „Meriot“, koji se nalazi bukvalno u samom centru Jerevana, bio najveća meta navijača, mnogi su mu tražili autogram, ali i ostali su morali da uzmu olovku u ruke… Prijateljstvo sa srpskim narodom je očito na svakom koraku, svi se trude da pomognu, objasne, upute, mada mnogo bolje barataju ruskim nego engleskim jezikom.

Nema veze, tu su i ruke i noge, pa se nekako sporazumevamo, bitno je da razmišljamo slično… Prvi kanal jermenske TV posvetio je priličnu pažnju utakmici, najviše su govorili o našim reprezentativcima i njihovim očekivanjima, dok su štampani mediji dan pred meč uglavnom sporadično izveštavali o predstojećem meču.

Ipak, glavni sportski list „Fudbal 365“ je u najavi utakmice intervjuisao gotovo sve jermenske reprezentativce, koji su uglas poručili: „Voleli bismo da se dogodi čudo“.

Dakle, rival je svestan svog (ne)kvaliteta u odnosu na Srbiju, ostaje još samo da naši asovi nesumnjivu prednost na terenu pretoče u rezultat. SRPSKE TROBOJKE U CENTRU GRADAIZNENADILA nas je srpska zastava na prozoru hotela u kom su smešteni novinari naših medija.

Dobro, pomislili smo, hoće domaćini da nam ugode na svaki način, da pokažu da smo dobrodošli.

A onda smo krenuli u centar grada i videli na sve strane naše trobojke.

Naravno, uz zastavu Jermenije.

Koliko se vodi računa o nacionalnom ponosu domaćina, ali i gostiju, koji dolaze iz prijateljske zemlje, pokazuje i scena u kojoj majstori sa ogromnog krana postavljaju zastave na krovove zgrada.

Impresivno.

Ostavi poruku