Razgovarali smo pre dva dana o tome kao o nečemu potpuno nerealnom, kao o naučnoj fantastici, i to upravo za „Sport”.

A onda se desilo čudo, ma čudo nad čudima! Naš Saša Obradović je sa Albom u Berlinu pobedio San Antonio Sparse (94:93), NBA šampione!
* A šta Saša kaže o senzacionalnom uspehu?- Ekstra igra, ekstra uspeh protiv najboljih igrača, trenera tima na svetu…

Ne mogu ni da saberem sve utiske u 24 sata, naš kao ni oni koji su samo gledali utakmicu… – bori se sa euforijom Obradović. – Težina ove pobede je enormno velika.

U našim uslovima je teško igrati i boriti se i sa velikim evropskim klubovima, a kamoli sa NBA ekipama, i to protiv najboljeg tima…

A još smo pobedili na način koji je bio fantastičan za publiku i sve nas…* Posle poena u zvuk sirene Džamala Mekvina za 94:93, nastao je delirijum među 20.000 ljudi na tribinama berlinske „O2 Arene”.- Da, baš tako, bio je pravi delirijum.* Kako ste se osećali posle utakmice?- Verovatno neko vreme neću ni biti svestan da je ovo možda najveći uspeh jedne evropske ekipe u ovim utakmicama, u odnosu na sve okolnosti u kojima se nalazimo.

Alba je veliko ime u Evropi, ali, realno, trenutno nismo među najjačima, u evropskom krem društvu.

Dobiti San Antonio u takvim okolnostima, s obzirom na to kakav tima imaju i da nisu došli u Berlin nespremni kao Dalas pre dve godine, sigurno ima veliku težinu ovom rezultatu.

Sparsi su nam u goste došli u najjačem sastavu i zato je ova pobeda ogromna!* Šta ste rekli igračima u svlačionici posle istorijskog uspeha?POKLON OD GREGA POPOVIĆA: VINO ZA RASTKOVU SVADBU Trofejni strateg Sparsa Greg Popović „opravdao” je posle meča poraz rečima da je trener Albe, ipak, Srbin… – Meni je velika čast što sam bio preko puta velikog Grega, što sam imao privilegiju da igram protiv njega.

Pre utakmice mi je poklonio dva crna vina iz njegove vinarije.

To je za mene mnogo lepa uspomena.

Rekao sam sinu Rastku: „Ovo ćemo da otvorimo kad se ti budeš ženio” – uz osmeh priča Sale.- Prvo što sam rekao kad sam ušao u svlačionicu bilo je: „Momci, mi smo sada u velikom problemu” – uz osmeh će Sale. – Sada će svi biti ekstra motivisani protiv nas, svi će hteti da nas pobede, a od nas će svi očekivati velike rezultate.

Bitno je da zadržimo mirnoću, da ne letimo u odnosu na tu fenomenalnu pobedu.

To će nam biti najozbiljniji test, jer posle ove utakmice treba igrati danas u Bonu.

Postoji veliki rizik da izgubimo, jer smo imali veliko emotivno pražnjenje.

Ostaće zabeleženo u našim karijerama šta smo uradili, ali sada, ipak, treba da se koncentrišemo na sledeću utakmicu.* Nemački novinari su tražili da je uporedite sa nečim…- Da, i nisam znao šta da kažem.

Stvarno ne znam sa čime bih je uporedio, da li je uopšte za poređenje…

Ipak je to bila pobeda evropske ekipe koja ne može po kvalitetu da se poredi na sa jedin NBA ligašem, a kamoli sa najboljim, šampionoima najjače lige na planeti.

Rekao sam vašim kolegama da će ova pobeda ostati u liniji sa svim trofejima,* Da li su igrači proslavili istorijsku trijumf?- Ako su slavili, biće kažnjeni! Gde, bre, da slave?! Kažem, već sutra igramo meč Bundeslige protiv Telekoma u Bonu, utakmicu koja je vrlo važna za plasman, pa nam odmah u nedelju dolazi Ulm.

Ako momci dobiju te dve utakmice, ako im ostane promil snage neka idu u nedelju uveče pa nek‘ slave dan i po…

Znači, sada nam je potreban fokus na Bundesligu… – poruluje strateg Albe Saša Obradović.

NISAM VIDEO LEJDI GAGUKo je pratio meč u „O2 Areni” od poznatih ličnosti?- Čuo sam da je bila Lejdi Gaga, ali je nisam video…

Ma, nisam video nikoga…

PARE NISU GARANT USPEHAČinjenica je i da Alba ima mnogo manji budžet nego prošle sezone.- Svaki klub se trudi da stvori što bolji tim i uslove.

Alba funkcioniše na realnim osnovama, polovinu klupskog budžeta pune navijači…

U takvim okolnostima angažuješ igrače koji nemaju rejting poput onih u najvećim i najbogatijim klubovima, oni teže izlaze iz teških situacija i trude se da ostanu fokusirani, i to daje dodatni značaj ovom trijumfu.

Jasno je da bi svaki trener hteo da ima veći budžet i jači tim, ali se sto puta pokazalo da ni pare nisu garant uspeha.

Ostavi poruku