Šef aviokompanije „Emirates“, Tim Klark, smatra kako puno toga nije na mestu u istrazi oko nestanka Boinga 777 Malezija Erlejnza na letu MH370 i da je nužno pronaći rešenje tog misterioznog nestanka i tragedije koja je uzela 239 života Tim Klark je u intervjuu za nemački „Der Špigel“ doveo u pitanje australijsku istragu, u kojoj je zaključak da se MH370 srušio u Indijskom okeanu zapadno od obale Australije, nakon pet sati leta i nestanka goriva.

Umesto toga Klark veruje da je Boing 777 bio pod kontrolom sve do samog kraja te dovodi u pitanje istinitost takozvanog „elektronskog satelitskog ‘rukovanja'“, koje koriste analitičari da bi pronašli mesto pada.

Isto tako, insistira na tome da se otkrije misteriozan teret u tom avionu, kojeg su sa sakrile malezijske vlasti, prenosi nevs.com.au. „Avion veličine MH370 jednostavno ne nestaje bez ikakvog traga, da se nije pronašao ni jastučići je u najmanju ruku sumnjivo“, smatra Klark.

Ponudio je i svoje viđenje onoga što se verovatno dogodilo u avionu. „Smatram da je verovatno preuzeta kontrola nad avionom.

To je mogao biti bilo ko.

Mi treba da znamo što je bilo u prostoru za prtljagu tog aviona.

MH370 nikad nije smeo biti doveden u situaciju da se ne može pratiti“, ističe Klark.

Onesposobljavanje sistema za praćenje nije nimalo lagan zadatak, napominje Klark i dodaje kako njegovi piloti nisu obučeni za to.

No na MH370 taj je sistem nekako onesposobljen, do te mere da je praćenje aviona u potpunosti eliminisano. „Moja preporuka proizvođačima aviona je da pronađu način kako onesposobljavanje ACARS sistema učiniti nemogućim.

I transpondera isto“, kaže Klark.

Klark ne veruje u scenario petosatnog leta iznad Indijskog okeana sve do nestanka goriva i pada u more nakon toga, odnosno zašto bi piloti leteli prema nikud punih pet sati. „Samo kažem da se sve ‘činjenice’ tog incidenta moraju razmotriti u potpunosti transparentno.

Svaka sekunda tog leta mora se proučiti sve do trenutka kad je, u teoriji, završio u Indijskom okeanu – za koju nisu pronašli baš nikakav trag, čak ni jastučići sedišta „, zaključio je Klark.

Ostavi poruku