PJONGJANG – Severnokorejski lider Kim Džong-Un nije bio prisutan na ceremoniji povodom 69. godišnjice osnivanja vladajuće Radničke partije, što je dodatno podgrejalo spekulacije o njegovom lošem zdravstvenom stanju ili političkim promenama u vrhu zemlje.

Kim nije viđen u javnosti od 3. septembra, kada je sa suprugom prisustvovao jednom koncertu, a svetski mediji i analitičari koji prate dešavanja u Severnoj Koreji, iščekivali su da vide da li će se danas pojaviti na glavnom partijskom događaju.

AFP primećuje da još postoji mogućnost da se pojavi u mauzoleju do kraja dana.

Prethodne dve godine Kim je, povodom godišnjice osnivanja partije, obilazio mauzolej u Pjongjangu, u kojem su sahranjeni njegov otac i deda.

Ovaj put nije bio na spisku prisutnih, koji je objavila državna agencija KCNA, mada je na spomenik Kim Džong-Ilu i Kim Il-Sungu položen venac u njegovo ime.

Svetski mediji iznose razne teorije o njegovom odsustvu iz javnosti, neuobičajenom za mladog severnokorejskog lidera, koje idu od raznih bolesti do produženog odmora ili čak tihog puča.

Južna Koreja, međutim, distancirala se od spekulacija, napomenuvši da nema nikakvih indikacija da Kim više ne vodi zemlju. „Neprestano se nižu izveštaji (severnokorejskih državnih medija) o Kimovom upravljanju zemljom“, izjavio je portparol južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje Lim Bjeong-Čul na konferenciji za novinare. „Na osnovu toga, čini se da Kim Džong-Un vlada normalno“, rekao je Lim i dodao da Seul nema nikakvih posebnih obaveštajnih podataka o Kimovom zdravlju.

Većina stranih medija i analitičara kao objašnjenje za njegovo odsustvo navodi zdravstvene probleme.

Kim, strastveni pušač, znatno se ugojio otkad je došao na vlast 2011. godine, posle smrti svog oca, a na jednom od nedavnih snimaka vidi se kako hramlje dok hoda. „Ja sam ubeđen da on ima zdravstveni problem, ali ne preterano ozbiljan“, smatra Čung Jung-Čul, profesor severnokorejskih studija na univerzitetu Sogang u Seulu.

Glasilo vladajuće severnokorejske partije, Rodong sinmun, nazvao je danas na naslovnoj strani Kima simbolom „dostojanstva i nepobedivosti“ Radničke partije i naveo da njegov autoritet treba štititi svim sredstvima. „Čelično jedinstvo stranke, s vođom u centru, izvor je nepobedive moći“, piše Rodong sinmun. „On sigurno ne želi da ga javnost vidi bolesnog i slabog“, izjavio je Brus Benet, analitičar korporacije RAND, povodom spekulacija o Kimovim zdravstvenim problemima. „Nije dobro za severnokorejskog lidera da deluje slabo.“ Svetski mediji spekulisu i o tome da, ako je Kim bolestan, državu možda vodi njegova sestra, ali razmatraju i mogućnost smene u političkoj eliti ili to da je Kim u „kućnom pritvoru“.

Kruže glasine da Kima muči giht, dijabetes, pa čak i problemi sa zglobovima, a jedna opoziciona grupa tvrdi da je Kimova mlađa sestra, Kim Jo Džong, možda preuzela upravljanje zemljom dok se on ne oporavi, preneo je Si-En-En.

Opoziciona organizacija „Solidarnost intelektualaca Severne Koreje“ saopštila je da postoji mogućnost da Kim Jo Džong barem privremeno rukovodi vladom, mada nije navela izvor te informacije.

CNN je podsetio da je Kimova sestra „zvezda u usponu“ i naveo reči Majkla Medena, blogera koji prati aktivnosti severnokorejskih lidera, da je mediji u toj zemlji pominju kao zamenika direktora Radničke partije, što je veoma moćna pozicija.

Pod naslovom „Da li je severnokorejska dinastija pala?“, britanski „Gardijan“ pisao je juče da kruže glasine o puču, a britanski „Dejli mejl“ naveo mogućnost da je Kim „u kućnom pritvoru“ gde ga drži njegov sopstveni režim. „Gardijan“ je podsetio da je pojavljivanje tri visoka severnokorejska zvaničnika na završnoj ceremoniji Azijskih igara u Južnoj Koreji izazvalo burne reakcije, naročito priosustvo Huang Pjong-spa iz Odeljenja za organizaciju i rukovođenje (OGD), koje ima ogromna ovlašćenja i neki je smatraju rivalskim izvorom vlasti. Čak je i jedan visoki severnokorejski zvaničnik koji je prešao u „dezertere“ Džang Džin-sung nagovestio da je OGD preuzeo kontrolu, a Kima ostavio kao „figuru za reprezentaciju“. „Dejli mejl“ i australijski Ej-Bi-Si preneli su reči profesora korejskih studija na holandskom Univerzitetu Leiden da je možda reč o smeni unutar same severnokorejske vladajuće elite i da Kima u kućnom pritvoru možda drže pripadnici njegovog režima.

Isti profesor navodi da ovo nije prvi put da jedan severnokorejski lider nestane na neko vreme iz javnosti te da se slično dogodilo i tokom 1990-ih sa Kimom Ilom.

Severnokorejske diplomate u Njujorku i Ženevi odbacuju navode o Kimovom odsustvu kao pokušaje spoljnih neprijatelja Pjongjanga da rašire dezinformacije kako bi potkopali vladu.

Ostavi poruku