Podatak da se Jermenija nikada posle raspada Sovjetskog saveza i dobijanja samostalnosti, nije plasirala na neko veliko takmičenje, ne treba da zavara.

U pitanju je selekcija koja može svakog da iznenadi, što su najbolje iskusili naši reprezentativci u prvom ciklusu kvalifikacija koje smo odigrali kao Srbija.

Bilo je to sa Havijerom Klementeom, prvim strancem selektorom u istoriji našeg fudbala, koji je tog oktobra pre sedam godina odigrao samo 0:0 protiv Jermenije!? I taj remi je u velikoj meri uticao da se ne plasiramo na EURO u Austriji i Švajcarskoj.

Još su u svežem sećanju odbrane Vladimira Stojkovića, koji je u par navrata spasavao „orlove” onog najgoreg ishoda, pa na kraju makar nismo izgubili.
Iz tog sastava Jermenije četvorica su na spisku i sadašnjeg selektora Bernara Šalandea, ali nema onog najopasnijeg – zvezde Borusije iz Dortmunda Henrika Mhitarjana, koji zbog povrede propušta ovaj duel.

Kako igra Jermenija i koliko može? Nadimak selekcije „Havakakan”, koji u bukvalnom prevodu znači „kolektiv”, sve govori.

Jermeni obožavaju fudbal, ali su mnogo više uspeha imali u šahu.

Najbliži plasmanu na veliko takmičenje bili su u kvalifikacijama za EURO 2012, kada su u odlučujućoj utakmici grupe B poraženi od Iraca 2:1, pošto im je španski sudija Gonsales bez razloga isključio golmana Berezovskog, pre toga propustivši da dosudi igranje rukom Sajmona Koksa. Žalbe nisu urodile plodom, Jermenija je završila kao treća, uprkos činjenici da su bili najefikasnija ekipa u grupi (22 gola).Čak 70 odsto igrača koji trenutno brane boje selekcije Jermenije, poniklo je u najpoznatijem i najuspešnijem njihovom klubu – Pjuniku iz Jerevana.

Olakšavajuća okolnost za Srbiju trebalo bi da bude neigranje Mhitarjana, sina nekadašnjeg reprezentativca Hamleta, koji je duša i srce ovog tima.

Bez Mhitarjana, koji je pokretač svih akcija, Švajcarac Šalande sigurno će se opredeliti za defanzivnu varijantu, a u odsustvu zvezde „milionera”, trebalo bi da ulogu plejmejkera i vođe tima preuzme naturalizovani levonogi Brazilac Markos Pinjeiro Piceli, koji trenutno brani boje Aktobea iz Kazahstana.

Ostatak tima činiće iskusni, prekaljeni igrači, solidno tehnički obučeni, ali ne i preveliki znalci.

Fokus je na odbrani, a za pretpostaviti je da će protiv Srbije, koja definitivno ima bolje igrače i kvalitet, igrati u zatvorenoj formaciji 5-3-2.

Neki rezultati Jermenije pozivaju na oprez.

Posebno tu mislimo na pobedu protiv Danske 4:0 u Kopenhagenu u prethodnim kvalifikacijama za Mundijal u Brazilu, ali prava i dobra ekipa mora da upiše tri boda protiv ovakvog rivala.

Nadamo se da Srbija to danas jeste.

Vremeplov13. oktobar 2007.

Jermenija 0Srbija 0Stadion: Republika.

Gledalaca: 7.150.

Sudija: Stefan Johaneson (Švedska).

Jermenija: Berezovski, Hovsepjan, Arzumanjan, Dohojan, Tadevosjan, Pačanjan, Voskanjan (od 70.

Kačatrajan), Arakeljan, Art.

Karamnjan, Mhitarjan (od 82.

Hakobljan), Melkonjan (od 62.

Zebeljan).

Srbija: Stojković – Rukavina, Ivanović, Stepanov, Duško Tošić – Kovačević, Kuzmanović ( od 61.

Zoran Tošić), Stanković, Krasić (od 73.

Janković) – Pantelić (od 62.

Lazović), Žigić.

JERMENIJABroj stanovnika: 3.000.000Glavni grad: JerevanNajviše nastupa za reprezentaciju: Sargis Hovsepjan (131)Najbolji strelac: Henrih Mhitarjan (16)Pozicija na FIFA rang listi: 52 Najbolji plasman na FIFA listi: 30 (februar 2014.)Najveće pobede: Andora 4:0, Slovačka 4:0, Danska 4:0Najteži porazi: Čile 0:7, Gruzija 0:7Prethodnih pet kvalifikacijaSP 2014 – nisu se kvalifikovali (peti u grupi)EP 2012 – nisu se kvalifikovali (treći u grupi)SP 2010 – nisu se kvalifikovali (šesti u grupi)EP 2008 – nisu se kvalifikovali (sedmi u grupi)SP 2006 – nisu se kvalifikovali (šesti u grupi)

Ostavi poruku