ANKARA, 10. oktobra (Tanjug) – Džihadisti Islamske države (IS) počeli su danas da bombarduju sirijski granični prelaz sa Turskom, u pokušaju da ga zauzmu i tako opkole strateški važan sirijski grad Kobane, sa većinskim kurdskim stanovništvom, objavili su lokalni kurdski zvaničnik Idris Nasan i sirijski aktivisti.

Nasan je rekao da borci IS pokušavaju da preuzmu kontrolu nad graničnim prelazom kako bi opkolili kurdske borce koji brane Kobane i sprečili ikoga da napusti ili uđe u taj grad, prenela je agencija AP.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, saopštila je da su džihadisti danas bombardovali više delova Kobanea, uključujući granični prelaz, koji predstavlja jedinu sponu tog grada sa Turskom.

Prema podacima Opservatorije, dosad je u borbama za Kobane poginulo više od 500 ljudi.

Borci IS su ove nedelje ušli u Kobane po prvi put otkad su sredinom septembra pokrenuli ofanzivu.

Koalicija predvođena američkom vojskom je pojačala vazdušne napade na položaje ekstremista IS u Kobaneu, a istovremeno se na ulicama grada vode borbe između kurdskih snaga i džihadista koji su, navodno, pojačali svoje prisustvo.

Oni su uspeli da zauzmu trećinu grada nastanjenog pretežno Kurdima, ali kurdski zvaničnici to demantuju, tvrdeći da su njihove snage povratile kontrolu nad nekoliko gradskih oblasti. „Mogu da potvrdim da oni ne kontrolišu trećinu grada.

Reč je samo o malom delu Kobanea pod kontrolom IS“, rekao je Nasan.

Pročitajte još:* Američki specijalci: SAD neuspešne u bombardovanju islamista u Siriji * Kurdi protestuju širom Evrope tražeći pomoć protiv IS * Ulične borbe u Kobaneu, islamisti osvajaju

Ostavi poruku