BRISEL – Šef srpske diplomatije i prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić izjavio je danas u Briselu da Srbija odlučno korača ka članstvu u Evropskoj uniji, bez obzira na odbijanje da uvede sankcije Rusiji.“Članstvo u EU je prvi prioritet ove vlade i oko toga nema dileme“, rekao je Dačić u govoru u Centru za evropsku politiku u Briselu pred velikim brojem diplomata i novinara.

On je ranije danas učestvovao u skriningu o poglavlju 31 pregovora o pridruživanju, koje se odnosi na usklađivanje spoljne politike Srbije sa evropskom.“Lično sam došao na skrining jer neki postavljaju pitanje da li, zbog toga što se nismo pridružili sankcijama protiv Rusije, stvarno hoćemo u EU“, rekao je Dačić i dodao da će Srbija postepeno harmonizovati svoju diplomatiju sa zajedničkom diplomatijom EU.

Mi smo svesni svojih obaveza i tu nema ništa sporno, a jedina stvar oko koje se ne slažemo sa EU su sankcije Rusiji, koje ne možemo da podržimo baš kao što ne podržavamo embargo Rusije na uvoz hrane sa EU, rekao je Dačić.

On je ukazao da su i Rusija i Ukrajina prijatelji Srbije i da Srbija „ne može da rešava hladni rat“.

Ministar je podsetio da je stepen usaglašenosti spoljne politike sa EU do izbijanja ukrajinske krize bio preko 90 odsto i da je od uvođenja evropskih sankcija Rusiji spao na ispod 70, ali da će do momenta primanja u članstvo proceš usaglašavanje biti dovršen.

Govoreći o gasovodu Južni tok, Dačić je rekao da ga Srbija neće graditi ako se Moskva i Brisel ne dogovore, jer Srbija gas ionako može da dobija samo iz Bugarske, koja je članica EU.“Ne gradi se Južni tok zbog Srbije, nego zbog EU, a mi ne možemo da se smrzavamo samo da bismo ispali principijelni“, rekao je on.

Dačić je istakao da Srbija ne usaglašava samo svoju spoljnu, nego i bezbednosnu politiku sa EU, što se vidi po učesću u mirovnim operacija i zajedničkoj borbi protiv terorizma.

Odgovarajući na pitanje iz publike o najavljenoj poseti ruskog predsednika Putina Beogradu, Dačić je rekao da ne vidi u čemu je problem.“Ako (nemačka kancelarka) Angela Merkel može svako malo da telefonom razgovara sa Putinom, i ako su američki i ruski šefovi diplomatije u stalnom kontaktu, ne vidim zašto ne bismo mogli da ga zovemo“, rekao je on.

Dačič je podsetio da se sledeće godine navršava sedamdesetogodišnjica pobede nad fašizmom i da će širom Evrope tim povodom biti mnogo parada u kojima će Rusija, kao sila saveznica sigurno učestvovati.

Odgovarajući na pitanje o razvoju odnosa Beograda i Prištine koje je postavila Mimoza Ahmetaj, kosovska ambasadorka u Belgiji, Dačić je rekao da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak dijaloga.“Radićemo na normalizaciji odnosa, ali vam nećemo pomagati da budete nezavisni“, kazao je Dačić, dodajući da je što se Beograda tiče, prihvatljivo sve što ne zadire u pitanje statusa Kosova.

Dačić je izrazio očekivanje da će Srbija još ove godine otvoriti prva poglavlja u pregovorima o pridruživanju.“Znam da neke članice EU ne dele stav da se poglavlja otvore tokom italijanskog predsedavanja, ali mi ćemo svejedno nastaviti da se krećemo ka Evropi nesmanjenim tempom“, rekao je on.

Ostavi poruku