Naslovna Svijet Za nuklearku 39 milijardi dolara

Za nuklearku 39 milijardi dolara

0

BRISEL – Evropska komisija je danas odobrila Velikoj Britaniji da subvencioniše novu atomsku centralu, čija će izgradnja koštati 39 milijardi dolara.

Odbacujući protivljenje boraca za zaštitu životne sredine i ekonomista koji dovode u pitanje cenu projekta, Evropska komisija je zaključila da subvencije za izgradnju i rad nuklearke Hinkli Point neće narušiti tržišnu konkurenciju.

Britanija će pružiti garancije za zajmove za izgradnju elektrane i tokom 35 godina kreditirati cenu struje višu od tržišne, kako bi osigurala da se investicija isplati.

Radi se o projektu francuske kompanije EDF i grupe kineskih investitora, koji procenjuju da će izgradnja koštati 25 milijardi dolara.

Evropska komisija je ocenila da će izgradnja koštati 39 milijardi, uz još 16 milijardi dolara za operativne troškove.

Odluka Evropske komisje je kontroverzna, jer Evropska unija želi da se koncentriše na obnovljive izvore energije, kao što su vetar i solarna energija, ali je dobijanje dozvole za izgradnju dva reaktora u Hinkli Pointu bila vrhunski prioritet za britansku vladu, pošto želi da modernizuje nacionalnu proizvodnju struje, jer će narednih godina doći do zatvaranja starijih elektrana.

Organizacija za zaštitu životne sredine Grinpis je ocenila da se radi o „svetskom rekordu u prodaji atomskoj industriji na štetu poreskih obveznika i životne sredine“.

Apsolutno nema pravnog, moralnog ili ekološkog opravdanja za pretvaranje poreza u garantovani profit atomske kompanije, čije će jedino nasleđe biti gomila radioaktivnog otpada, saopštio je Grinpis.

Nekoliko članica EU, uključujući Nemačku i Austriju, protive se novim nuklearnim projektima, pošto računaju na obnovljive izvore energije.

Austrijska vlada je razmatrala ideju o podnošenju tužbe Evropskom sudu protiv Evropske komisije, kako bi bila poništena odluka o subvencijama Hinkli Pointu.

Evropska komisija je saopštila da njena odluka nije bila vezana za procenu koristi od atomske energije, već na legalnosti konkretnih subvencija.

Nuklearni reaktori u Hinkli Pointu bi trebalo da počnu da rade 2023. godine i funkcionišu šest decenija, proizvodeći sedam odsto britanske energije, navodi AP.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version