BEOGRAD – Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva.

Zakonom se stvaraju uslovi da se zdravstvena dokumentacija i evidencije u oblasti zdravstva vode na jedinstven način u zdravstvenim ustanovama, privatnoj praksi i drugom pravnom licu koje obavlja zdravstvenu delatnost u skladu sa zakonom, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Sveobuhvatnost informacija o pacijentima i toku lečenja koje će biti na raspolaganju zdravstvenim radnicima i zdravstvenim saradnicima na vrlo pristupačan način unaprediće se proces lečenja i omogućiće im bolji kontakt i veću posvećenost pacijentu, navodi se u saopštenju.

Razlozi za donošenje novog zakona uslovljeni su s jedne strane unapređenjem planiranja i upravljanja sistemom zdravstvene zaštite, kao i unaprednenjem prikupljanja i obrada podataka o zdravstvenom stanju stanovništva kako bi se racionalno koristili raspoloživi resursi (kadar, oprema i prostor, lekovi i medicinska sredstva, informaciono-komunikacione tehnologije). S druge strane, uvođenjem informaciono-komunikacionih tehnologija u praksu sprovođenja zdravstvene zaštite stanovništva racionalizuje se pristup zdravstvenoj zaštiti, kako sa aspekta pacijenta, tako i sa aspekta zdravstvenog radnika, istaknuto je u saopštenju.

Pročitajte još:* Overa zdravstvene knjižice bez izabranog lekara* Porodilje, trudnice i deca kod lekara bez overene knjižice

Ostavi poruku