IAKO mogu delovati spontano, telefonski kontakti svetskih zvaničnika, poput ovonedeljnog poziva drugog čoveka SAD premijeru Srbije, unapred su dobro pripremljeni, baš kao i svaki biletaralni susret i u njihovoj organizaciji učestvuju ambasade.

Profesor međunarodnih odnosa Predrag Simić kaže za naš list, da se tokom priprema obično pravi lista tema koje će se „preći“:- Može da se priča i mobilnim telefonima, a razume se da oni danas imaju visok stepen zaštite.

Takvu komunikaciju obično snimaju obe strane, ali i oni „treći“, kao što vidimo iz raznih primera, jer je uvek pitanje dana kada će da padnu i najsavremeniji vidovi zaštite.„Preko žice“ lideri prenose poruke na neformalniji, ali direktan način, a posle razgovora Džozefa Bajdena i Aleksandra Vučića, obe strane izašle su sa saopštenjima pozitivnog tona.

Ovim povodom, premijer je juče naveo da su reči potpredsednika SAD tokom razgovora bile „mnogo ljubaznije i lepše i više toga dobrog govorile o Srbiji od onoga što je dostavljeno medijima u saopštenju“.

Prema mišljenju Aleksandre Joksimović iz Centra za spoljnu politiku, Bajdenov poziv je verovatno rezultat pisma koje je pre dve nedelje premijer Srbije poslao predsedniku SAD Baraku Obami, u kom je rečeno da je naša zemlja spremna da pruži pomoć u borbi protiv džihadista.

Nekadašnji ambasador u Vašingtonu Ivan Vujačić kaže nam da telefonska komunikacija zvaničnika dobija „lični ton“, ali da i iza nje treba da ostanu zvanične beleške:- Sama činjenica da je premijera pozvao prvi čovek ispod američkog predsednika čini ovaj razgovor posebno značajnim.

ZAKAZUJU I SUSRETEDok se ovog proleća Srbija borila sa poplavama, nemačka kancelarka Angela Merkel telefonom je ponudila pomoć premijeru Vučiću, a tom prilikom dogovorena je i njegova poseta Berlinu.

Ostavi poruku