SENT LUIS – Policajac belac koji nije bio na dužnosti ubio je u američkom gradu Sent Luisu crnog tinejdžera koji je, kako je saopštila policija, na njega pucao, a zbog ubistva su građani izašli na ulice da protestuju.

To ubistvo dogodilo se na par kilometara od mesta ubistva 18- godišnjeg afroamerikanca Majkla Brauna u avgustu, kojeg je upucao, takođe, beli policajac, prenela je agencija Rojters.

U novom tragičnom događaju, 32- godišnji policajac ispalio je u sredu 17 hitaca u 18- godišnjeg tinejdžera, koji je i sam ispalio najmanje tri hica, rekao je šef policije u Sent Luisu Sem Dotson.

Ubijeni tinejdžer jedan je od trojice mladića kojima je prišao policajac, inače ratni veteran, koji ih je potom pojurio, rekao je Dotson.

Policajac koji je upucao mladića nije povređen i privremeno je udaljen s posla, a istraga o tom slučaju je u toku.

Oko 200 ljudi okupilo se na mestu incidenta, blokirajući saobraćaj i uzvikujući „Čije su ulice? Naše ulice?“ dok je policijski helikopter nadletao demonstrante.

Grupa demonstranata je u jednom trenutku počela da šutira dva policijska vozila, a na jednom su razbili zadnje staklo.

Doston je rekao da nijedna osoba nije do četvrtka ujutro privedena.

Tejona Majers (23) rekla je za lokalne novine da je ona rođaka ubijenog i da on nije bio naoružan kada je ubijen. „Imao je sendvič u ruci i mislili su da je pištolj.

Isti slučaj kao i sa Majklom Braunom“, rekla je Majers.

Zbog Braunovog ubistva nedeljama su građani protestovali, a u Fergusonu, nedaleko od Sent Luisa, zbog nereda je bio uveden i policijski čas.

Ostavi poruku