Naslovna Srbija Nikolić: Srbija je zemlja u koju treba ulagati

Nikolić: Srbija je zemlja u koju treba ulagati

0

PIROT – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je danas u Pirotu novi pogon fabrike „Tigar Tyres“ uz poruku da je poslovanje i ulaganje francuske kompanije „Mišlen“ u Srbiji potvrda da je naša zemlja stabilna i dobro uređena država u koju treba ulagati. „Danas zvanično počinje realizacija 215 miliana evra vrednog investicionog projekta.

Proširenje proizvodnih kapaciteta i uvođenje novog programa proizvodnje putničkih i poluteretnih pneumatika omogućiće povećanje obim proizvodnje za 50 odsto već do kraja 2016. godine“, rekao je Nikolić prilikom otvaranja novog pogona fabrike koja posluje u okviru „Mišlen grupe“ .

Memorandum o razumevanju između Mišlen-ove kompanije Tigar Tyres, predstavnika Vlade Srbije i grada Pirota potpisan je u aprilu 2012. godine, a prva guma je proizvedena u septembru 2014. godine.

Proizvodnja u novom pogonu biće zasnovana isključivo na budžet gumama koje će se prodavati pod različitim brendovima kao što su Tigar, Kormoran i Riken.

Proizvodi nove industrijske jedinice će snabdevati evropsko tržište, tržište Rusije i ZND-a, kao i Afriku i Bliski istok. Otvaranjem 500 novih radnih mesta ukupan broj zaposlenih u „Tigru“ iznosiće 2.700 radnika i doprineće maksimalnom korišćenju lokalnih ljudskih resursa, što će uz primenu modernih industrijskih tehnologija uticati, između ostalog, i na unapređenje regionalnog privrednog razvoja, naglasio je on.

Nikolić je dodao da u godini, koja će u Srbiji ostati upamćena po katastrofalnim poplavama, ulaganjem u zapošljavanje, otvaranjem ovog i drugih novih proizvodnih pogona Vlada Srbije uliva nadu i daje veru u bolje sutra. „Naš zajednički „Tigar“ učvršćuje prijateljstvo srpskog i francuskog naroda, započetog pre 135 godina uspostavljanjem diplomatskih odnosa Fransucke i Srbije, iskovanog pre 100 godina i osnaženo u svetskim ratovima koji su obeležili prvu polovinu 20 veka“, rekao je Nikolić.

Stogodišnjica od početka Velikog rata, naglasio je on, podsetnik je srpskom narodu da je u prelomnim i sudbonosnim trenucima mogao da računa na pomoć i podršku francuskog naroda.

Prema njegovim rečima, prijateljstvo uspostavljeno i ojačano u teškim vremenima i nesrećnim okolnostima, delimično poljuljano pre 15 godina, danas se razvija i neguje uspešnom ekonomskom saradnjom. „Francuska lađa sa srpskim privrednim borcima bez sumnje će odoleti svim ekonomskim burama i iskušenjima i bezbedno će pristati i usidriti se i u najudaljeniju luku sveta“, poručio je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije i predsednik „Mišlen grupe“ Žan Dominik Senard simbolično su označili početak rada fabrike potpisivanjem prve auto gume. „Izuzetni talenat našeg tima u Pirotu i aktivna podrška Vlade Srbije omogućili su uspešan završetak ovog projekta.

Fabrika u Pirotu će u još većoj meri podržati naše razvojne ambicije u proizvodnji putničkih guma koji beleži rast u Evropi, Rusiji, Africi i Bliskom istoku“, rekao je predsednik „Mišlen grupe“ Žan Dominik Senard.

On je izrazio zadovoljstvo što će ovaj projekat otvoriti radna mesta i doprineti ekonomskim aktivnostima u Srbiji, naročito u njenom jugoistočnom regionu.

Otvaranju fabrike pored predsednika Nikolića, prisustvovali su i ministar privrede Željko Sertić, najviše rukovodstvo „Mišlen grupe“ iz Francuske, ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro i predstavnici lokalne samouprave.

Nikolić je nakon otvaranja obišao pogone fabrike “ Tigar Tyres – Big Tigar“.

Nova fabrika „Tigar -Tyres“ opremljena je najsavremenijom tehnologijom koja omogućava godišnji proizvodni kapacitet od 12 miliona guma do kraja 2016. godine.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version