SHARE

POSLANICI koalicije okupljene oko Demokratskog saveza Kosova, danas će nastaviti konstitutivnu sednicu kosmetske Skupštine, ali u klupama neće biti predstavnika liste „Srpska“.

Njihov stav je da će učestvovati na onim sednicama za koje im poziv stigne redovnim putem, od zvaničnih organa, dok su današnju sednicu najavili pojedini partijski lideri.

Predsednik liste „Srpska“ Aleksandar Jablanović zatražio je juče od Fljore Brovine, predsedavajuće kosmetskom Skupštinom, da što pre zakaže nastavak sednice i da, kako nalaže tačka 127 u odluci Ustavnog suda, dozvoli debatu kroz koju će se doći do rešenja kako da se dovrši formiranje saziva.

Fatmir Šeholi, politički analitičar, kaže za „Novosti“ da će koalicija okupljena oko DSK na današnjoj sednici najverovatnije otvoriti debatu kojom bi došli do zaključaka o tome kako da se razreši institucionalna kriza i da će te zaključke proslediti predsednici Kosova kako bi ona na osnovu njih mogla razmatrati dalju situaciju izazvanu političkim vakuumom.

Prištinski mediji spekulišu da Atifete Jahjaga traga za pravnim osnovom za raspisivanje novih vanrednih parlamentarnih izbora, a Šeholi kaže da je novi izlazak na birališta poslednja crta u celokupnom procesu, pogotovu što međunarodni faktori smatraju da hitno treba formirati Skupštinu, odnosno Vladu.

SHARE

Оставите одговор