PJONGJANG – Lider Severne Koreje Kim Džong Un nije viđen u javnosti više od mesec dana, zbog čega rastu spekuacije u vezi sa njegovim zdravstvenim stanjem i političkim položajem.

Uobičajeno je bilo do sada da državni mediji Severne Koreje prenose detaljno kretanja 31. godišnjeg lidera zemlje, te je „upalo u oči“ da o Kimovim aktivnostima nije bilo vesti još od 3. septembra, kada se pojavio na koncertu sa suprugom, prenela je agencija Rojters.

Strani mediji i analitičari, koji prate dešavanja u Severnoj Koreji, u iščekivanju su da vide da li će se Kim pojaviti sutra na 69. godišnjici osnivanja severnokorejske Radničke partije.

Prethodne dve godine Kim je, povodom godišnjice osnivanja Radničke partije, odlazio u posetu mauzoleju u Pjongjangu, u kojem su sahranjeni njegov otac i deda. „Ako se ne pojavi, to će pojačati spekulacije da su mladog severnokorejskog lidera stigla teška vremena, jedne ili druge vrste“, rekao je istraživač u Vašingtonu Kertis Melvin. „Što više vremena prođe da ga javnost ne vidi, to će rasti više nesigurnosti u vezi njega i statusa režima“, smatra Melvin.

Zvaničnici Severne Koreje negiraju da Kimovo odsustvovanje iz javnosti ima veze sa njegovim zdravljem.

Američki zvaničnik zadužen za Severnu Koreju rekao je pre nekoliko dana da nema pokazatelja da je Kim ozbiljno bolestan ili da se nalazi u političkom problemu.

Kim je na vlasti od 2011. godine, kada je umro njegov otac Kim Džong Il, koji je do tada vladao zemljom.

Ostavi poruku