Bivša slovenačka premijerka Alenka Bratušek povukla je kandidaturu za potpredsednicu Evropske komisije zaduženu za energetiku, nakon što je sinoć njenu kandidaturu velikom većinom glasova odbacio odbor za industriju i ekologiju Evropskog parlamenta.

Za Bratušekovu je na tom odboru sinoć glasalo samo 13 članova EP, 122 je bilo protiv, a dvoje poslanika uzdržano, prenela je agencija STA.

Takvi rezultati su usledili pošto je Alenka Bratušek tokom svog predstavljanja u EP prošle nedelje po opštoj oceni delovala konfuzno i nije uspela da odgovori na većinu pitanja poslanika.

Predsednik novog saziva Komisije Žan-Klod Junker je na odluku Bratušekove o povlačenju kandidature reagovao rečima: „Veoma poštujem tu njenu odluku.

Ona pokazuje njenu posvećenost EU, Sloveniji i demokratskim procesima“, prenela je agencija STA.“Tom odlukom ona mi je pomogla da odredim konačan sastav Evropske komisije, u saradnji sa Evropskim parlamentom i Savetom Evrope“, rekao je u Junker u pisanom saopštenju.

Odluka Bratušekove o povlačenju kandidature za funkciju evropske komesarke omogućuje nominaciju novog kandidata iz Slovenije, na čemu je vlada u Ljubljani već počela da radi.

Junker je dodao da je „u bliskom kontaktu sa premijerom Slovenije Mirom Cerarom, kao i vođstvom Evropskog parlamenta po ovom pitanju“.

U javnosti se razmatraju potencijalni novi kandidati koji će zameniti Bratušekovu, a među njima se pominju poslanica u slovenačkom parlamentu Tanja Fajon, sadašnji evropski komesar za životnu sredinu Janez Potočnik i slovenački ministar za razvoj Violeta Bulc.

Cerar je juče izjavio da će se o novim kandidatima prvo razgovarati u okviru njegove stranke SMC, a zatim i na nivou vladajuće koalicije.

Ostavi poruku