Naslovna Srbija Vučić: Najbolji izveštaj u regionu, podrška SAD

Vučić: Najbolji izveštaj u regionu, podrška SAD

0

BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije bolji od svih ostalih izveštaja u regionu, dodajući i da potpredsednik SAD Džozef Bajden ima veoma izraženo poštovanje prema Srbiji, njenom rukovodstvu i onome što rade. „Kada razgovaram sa Sebastijanom Kurcom ne mogu da sakrijem osmeh.

Ovo što sam umoran, umoran sam od dvodnevnog pažljivog čitanja izveštaja – trebalo mi je 12 sati da ga pročitam i posle sam još 12 sati pažljivo radio na izveštaju, pa ako i imam podočnjake imam ih od izveštaja“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa austrijskim ministrom spoljnih poslova.

Kada je reč o razgovoru sa američkim potpredsednikom Bajdenom, Vučić je rekao da su njegove reči bile mnogo ljubaznije i lepše i više toga dobrog govorile o Srbiji od onoga što je dostavljeno medijima u saopštenju, dodajući da je Srbija veoma zahvalna SAD na podršci reformama u Srbiji.

Na pitanje da li je Austrija dala više pomoći nakon poplava nego Rusija, Vučić je rekao da Srbija poštuje svaku zemlju i da su Rusi veoma brzo poslali spasioce, ali da je Austrija dala više pomoći za saniranje štete od poplava.

On je ponovio i da su najviše pomoći uputile UAE, Austrija i Norveška, kao i Japan.

Vučić je takođe rekao da će ruski predsednik Vladimir Putin 16. oktobra posetiti Srbiju, koja se „ne stidi kada o tome govori, već se naprotiv, ponosi svojom antifašističkom borbom“. Kurc čestitao Srbiji na pozitivnom Izveštaju EK Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc čestitao je srpskom premijeru na Izveštaju o napretku Srbije koji Evropska unija predstavlja danas u podne, za koji je rekao da ima „pozitivan skor“ pre svega u sprovođenju reformi u oblasti privrede. „Mogu da izrazim zadovoljstvo što je skor Izveštaja o napretku Srbije tako pozitivan i želim premijeru Aleksandru Vučiću da čestitam na pet meseci rada na reformama, pre svega u oblasti privrede, jer to jeste dobro za rast poverenja investitora“, rekao je Kurc i dodao da taj dosadašnji rad zaslužuje „veliku čestiku“.

Kurc je rekao i da ga je novi komesar za proširenje EU, Austrijanac Johanes Han zamolio da srpskom premijeru prenese pozdrave i da je poručio da se raduje saradnji sa Srbijom u procesu priključenja.

Austrijski ministar je rekao i da je glavni razlog posete austrijske delegacije saniranje majskih poplava koje su zadesile Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. „Austrija je srećom bila u situaciji da efikasno reaguje i pruži pomoć u brojnim oblastima“, rekao je Kurc i dodao da su to učinile vlasti, ali i nevladine organizacije i privatna lica koji su bili spremni da pomognu i kod kojih, kako je rekao, vlada veliki stepen simpatija prema Srbiji.

Kurc je istakao da naročito želi da premijeru Vučiću zahvali na odnosu prema sredstvima dobijenim za sanaciju poplava, dokumentaciji i spiskovima gde su sredstva otišla i na koji način će biti upotrebljena. „To je veoma važno jer se to u drugim zemljama ne podrazumeva“, rekao je austrijski premijer.

Uz napomenu da je u Beograd doputovao sa predsednikom Rajfajzen banke koja je u Srbiji aktivna ne samo kao banka već i kao Unika osiguranje, Kurc je naglasio da je to prva firma koja je navela da Srbiji treba da se pomogne nakon majskih poslova.

Kurc je rekao i da je u Beograd doputovao sa glavnim urednikom Kurira, austrijskih dnevnih novina koje su, dodao je, brzo napravile kampanju i prikupile donacije privatnih lica, kao i sa predstavnicima Karitasa i Crvenog krsta, dve najveće austrijske nevladine organizacije koje se staraju o tome da pomoć bude usmerena na pravo mesto. Zahvalni Austriji na pomoći za poplave i podršci za EU Vučić je zahvalio Austriji na svesrdnoj pomoći koju je ta zemlja uputila Srbiji nakon katastrofalnih poplava i ujedno na podršci koju daje Srbiji na njenom evropskom putu.

Vučić je naveo da zahvaljuje Austriji kao državi ali i njenim bankama, institucijama, humanitarnim organizacijama koje su pritekle u pomoć Srbiji. „Želeo bih da naglasim da je Austrija jedna od tri zemlje koja je najviše pomogla obnovu Srbije uz UAE i Norvešku“, rekao je Vucicć i dodao da smo zahvalni ne samo na novcu koji je upućen već i Karitasu na pomoći za 205 porodica…kao i na pomoći upućenoj i BiH, odnosno celom regionu.

On je zahvalio i na podršci tamošnjeg Crvenog krsta od 1.700 000 evra, koje treba da prođu proceduru i da se reši pitanje PDV kako bi taj novac stigao. „Večeras ći imati čast da mi gost na večeri bude prijatelj Sebastijan Kurc koji nam daje ogromnu podršku na evropskom putu.

Poručujem mu da će kad bude došlo to vreme Srbija uvek biti njemu podrška i glasaće za njega“, rekao je Vučić.

On je zahvalio i medijskoj kući Kurir koja je skupila pola miliona evra za pomoć Srbiji i BiH. Kurc: Putinova poseta neće naškoditi odnosima Srbije i EU Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc izjavio je danas da poseta ruskog predsednika Vladimira Puitina Beogradu neće naškoditi odnosima Srbije i EU. „Pozicija Srbije je jasna.

Sasvim jasno, premijer Srbije Aleksandar Vučić i građani Srbije su na putu ka EU i to je ono što se računa“, rekao je Kurc.

Predsednik Rusije Vladimir Putin dolazi u posetu Srbiji 16. oktobra, gde će prisustvovati i vojnoj paradi povodom obeležavanja 70. godina od oslobođenja Beograda.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version