SAMO dan pre isteka zakonskog roka, nijedna stranka koja je učestvovala na nedavnim izborima u Majdanpeku nije dostavila Agenciji za borbu protiv korupcije izveštaj o prihodima i rashodima tokom kampanje! A na izbornoj crti bilo je sedam partija, koalicija i grupa građana.

Obavezu da dostave raport, prema evidenciji ove nezavisne institucije, imali su: SNS, savez SPS-PUPS-JS-SDPS, DS, Grupa građana „Okupljanje za Majdanpek i Porečje“, Vlaška stranka, GG „Dosta je bilo – Saša Radulović“ i SPO.

Zakon propisuje da su svi učesnici na izborima dužni da, najkasnije mesec dana od objavljivanja konačnih rezultata, popišu sve što su sakupili i potrošili tokom kampanje i da Agenciji dostave uredno popunjene obrasce.

Posle prebrojavanja glasova, konačni rezultati nadmetanja u Majdanpeku objavljeni su u „Službenom listu“ opštine 8. septembra, što znači da zakonski rok od 30 dana ističe danas.

Partije su dužne da najpre pošalju izveštaje u elektronskom obliku, a potom imaju još osam dana da poštom pošalju i „papirne“ raporte, kako bi se uporedili podaci.

Prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, partije koje ne podnesu izveštaje mogu da budu kažnjene od 200.000 do čak dva miliona dinara.

A, za odgovorno lice u stranci, predviđene su kazne od 50.000 do 150.000 dinara.

Ostavi poruku