Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ на данашњој је сједници једногласно донијела одлуку о скидању са кандидатске листе носиоца листе ПДП-а за Народну скупштину Републике Српске у изборној јединици девет Славка Вучуревића због језика мржње.

Вучуревић је због језика мржње на предизборним скуповима Савеза за промјене који су одржани 29. септембра у Требињу и 30. септембра у Невесињу кажњен и новчаном казном од 3.000 КМ док је ПДП кажњен са 6.000 марака.

ЦИК је на основу пријаве СНСД-а покренуо поступак против Савеза за промјене на чијој су трибини њихове присталице за вријеме говора Вучуревића, који је градоначелник Требиња, а на његов позив узвикивале „Жељка ку.во“, „Миле лопове“ и „Игоре Турчине“.

Скупу у Требињу су  присуствовали предсједник ПДП-а и кандидат Савеза за члана Предсједништва БиХ Младен Иванић, лидер СДС-а Младен Босић и кандидат Савеза за предсједника РС Огњен Тадић, високи функционери те двије странке и лидер СРС РС Миланко Михајлица.

Сви чланоци ЦИК-а осудили су језик мржње и подсјетили да су приликом објављивања почетка кампање упозорили политичке субјекте да своје бираче упознавају са програмима и кандидатима а не да подстичу и прокламују језик мржње који би могао прозведе насиље.

На ову одлуку ПДП и Вучуревић имају право жалбе, а посљедњу ријеч даће Суд БиХ.

Најављено је да ће се ЦИК у што краћем року одредити према језику мржње исказаном у емисји Федералне телевизије од стране кандидата БПС-а за бошњачког члана Предсједништва Сефера Халиловића који је рекао да ће Република Српске живјети још 11 дана.

 

 

Ostavi poruku