Centralna izborna komisija (CIK) BiH na današnjoj je sjednici jednoglasno donijela odluku o skidanju sa kandidatske liste nosioca liste PDP-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske u izbornoj jedinici devet Slavka Vučurevića zbog jezika mržnje.

Vučurević je zbog jezika mržnje na predizbornim skupovima Saveza za promjene koji su održani 29. septembra u Trebinju i 30. septembra u Nevesinju kažnjen i novčanom kaznom od 3.000 KM dok je PDP kažnjen sa 6.000 maraka.

CIK je na osnovu prijave SNSD-a pokrenuo postupak protiv Saveza za promjene na čijoj su tribini njihove pristalice za vrijeme govora Vučurevića, koji je gradonačelnik Trebinja, a na njegov poziv uzvikivale „Željka ku.vo“, „Mile lopove“ i „Igore Turčine“.

Skupu u Trebinju su  prisustvovali predsjednik PDP-a i kandidat Saveza za člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, lider SDS-a Mladen Bosić i kandidat Saveza za predsjednika RS Ognjen Tadić, visoki funkcioneri te dvije stranke i lider SRS RS Milanko Mihajlica.

Svi članoci CIK-a osudili su jezik mržnje i podsjetili da su prilikom objavljivanja početka kampanje upozorili političke subjekte da svoje birače upoznavaju sa programima i kandidatima a ne da podstiču i proklamuju jezik mržnje koji bi mogao prozvede nasilje.

Na ovu odluku PDP i Vučurević imaju pravo žalbe, a posljednju riječ daće Sud BiH.

Najavljeno je da će se CIK u što kraćem roku odrediti prema jeziku mržnje iskazanom u emisji Federalne televizije od strane kandidata BPS-a za bošnjačkog člana Predsjedništva Sefera Halilovića koji je rekao da će Republika Srpske živjeti još 11 dana.

 

 

Ostavi poruku