SHARE

Регулаторној агенцији за комуникације БиХ стигло је шест приговора политичких субјеката у вези са могућим кршењем изборних правила и прописа медија, речено је Срни у Агенцији.

Два приговора односе се на начин утврђивања редослиједа учешћа политичких субјеката у оквиру изборних програма емитера којима РАК издаје дозволе, а три на наводно протежирање одређеног политичког субјекта у изборном програму једног од носилаца дозволе Агенције.

Један од приговора РАК-у прослиједила је Централна изборна комисија БиХ и он се односи на наводне увреде једног политичког субјекта на рачун другог политичког субјекта.

Поштујући одредбе које се тичу праћења рада медија у вријеме изборне кампање, Агенција је по службеној дужности покренула случај против једне радио-станице који се односи на наводно прекорачење дозвољеног времена за плаћено политичко оглашавање.

Сви наведени случајеви су у процедури.

РАК је у изборној кампањи надлежан за праћење извјештавања медија којима издаје дозволе, односно јавних и приватних електронских медија, јавних сервиса те носилаца дозвола за телевизијско емитовање које се врши путем других електронских комуникационих мрежа.

Осим испитивања случајева могућих кршења правила и прописа које је Агенција донијела у складу са одредбама Закона о кумуникацијама БиХ, РАК је у периоду предизборне кампање надлежан за провођење Изборног закона БиХ у дијелу који се тиче медија у изборној кампањи, као и Правилника о медијском представљању политичких субјеката у периоду од дана расписивања избора до дана одржавања избора.

У складу са наведеним, носиоци дозвола дужни су обезбиједити покривање предизборних активности политичких субјеката.

Од дана почетка изборне кампање почиње и обавеза медија да чувају снимке свих програма у трајању од 30 дана.

У случају евентуалног кршења наведених правила и прописа, Агенција покреће поступак испитивања њиховог кршења по службеној дужности или по приговору који може поднијети било ко.

Из РАК-а подсјећају да Агенција, уколико се установи кршење правила и прописа, изриче казне носиоцима дозвола у виду мјера упозорења или новчаних казни.

 

SHARE

Оставите одговор