BEOGRAD – Srbija je na pravom putu, njena vlada i premijer rade dobar posao, ali na putu ka članstvu u EU ima još velikih izazova i puno posla da se uradi, ocenili su sagovornici Tanjuga povodom objavljivanja godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku koji je danas predstavljen u Briselu.

Opozicija smatra da izveštaj sadrži i pozitivne i negativne delove i da nema razloga za lažne osmehe i optimizam:Elek: Najpozitivniji izvestaj EK do sadaIzveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji najpozitivniji je do sada u oblasti ključnih politika, smatra istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Bojan Elek i poručuje da na evropskom putu naša zemlja ima još dosta toga da uskladi sa tom zajednicom, posebno u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Kosovom.“U izvestaju se kritikuje nedovoljna usklađenost naše politike sa politikom EU (poglavlje 31).

Usklađenost politike Srbije sa EU je oko 62 odsto, dok su zemlje regiona poput Crne Gore i Albanije 100 odsto usaglašene sa politikom EU“, naveo je Elek u izjavi Tanjugu.

Fajon: Srbija pokazala visok nivo profesionalnostiEvropska parlamentarka Tanja Fajon ocenila je danas da je Srbija od početka pristupnih pregovora sa EU pokazala visoki nivo profesionalnosti i spremnost za sprovođenje reformi, ali da i dalje vlada zabrinutost zbog slobode medija i izražavanja, kao i zaštite manjina.“Novi podsticaj treba dati i procesu normalizacije odnosa s Prištinom“, rekla je Fajon na predstavljanju paketa godišnjih Izveštaja EK o proširenju pred Spoljnopolitičkim komitetom Evropskog parlamenta u Briselu.

Ona je napomenula da proces proširenja EU mora biti dvosmeran i da, ako zemlje koje teže članstvu sprovode reforme i ispunjavaju obaveze, onda to treba da čini i EU tako što će ih nagraditi.“Važno je pokazati zemljama zapadnog Balkana i Turskoj da ih u potpunosti podržavamo u sprovođenju reformi“, rekla je Fajon.

Busek: Srbija na dobrom putu Predsednik Upravnog odbora Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi Erhard Busek izjavio je danas da Evropska unija smatra da srpska vlada i njen premijer rade dobar posao, ali da ka punopravnom članstvu Srbija ima mnogo toga da uradi. „Mislim da je Srbija na dobrom putu, ali ima još dosta toga da uradi na svom putu ka punopravnom članu EU, pogotovo kada je reč o ekonomiji, zakonodavstvu…

EU vidi da srpska vlada i njen premijer rade dobro, ali mislim da mora da se prihvati realna situaciju kada je reč ne samo o Kosovu, već i drugim temama“, rekao je Busek Tanjugu.

On je rodao da Srbija u narednom periodu treba da radi na smanjenju nezaposlenosti i reformi obrazovanja.

Osvrnuo se i na situaciju u medijima u Srbiji i regionu i poručio je da je ona teška. „Pred medijima u Srbiji, ali i u celom regionu su veliki izazovi.

Prethodnih godina smo imali bolju situaciju u medijima nego što je to slučaj danas“, zaključio je Busek.

Kukan: Srbija uskoro da otvori prva poglavlja Šef delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Eduard Kukan izrazio je danas nadu da će Srbija uskoro otvoriti prva pregovaračka poglavlja u procesu pridruženja Evropskoj uniji. “Srbija je započela pregovore i započela proces skrininga.

Nadam se da će pregovori o prvim poglavljima uskoro početi”, saopštio je Kukan.

On je naveo da kretanja u regionu održavaju proces pridruživanja istakavši da mu je drago što je Albanija dobila u junu status kandidata, kao i da Crnu Goru treba podsticati u pregovorima o pristupanju i nastavku reformskih procesa.

Kukan je naglasio da nasuprot pozitivnim kretanjima postoje i problematični trendovi u regionu, a to se odnosi na nedavni bojkot parlamenta u Makedoniji i u Albaniji, dok je situaciju posle izbora na Kosovu ocenio kao “zabrinjavajuću”.

Stefanović: Nema razloga za lažni optimizam Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović ocenio je da izveštaj Evropske komisije, kao i svaki do sada, ima i pozitivnih i negativnih delova, primetivši da pojedini jasno ukazuju na nedovoljan napredak u reformi pravosuđa, implementaciji briselskog sporazuma, kao i na loše stanje u medijima, i da nema razloga „za bilo čije osmehe i lažni optimizam“. „To su neke stvari koje su vrlo jasno, precizno kao negativne iznete u okviru izveštaja Evropske komisije i smatramo da naša vlada ne treba da oseća bilo kakvo veće zadovoljstvo, niti da spinuje ovaj izveštaj u medijima kao ogromno dostignuće“, rekao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.

On je potom pojasnio da nije ogromno dostignuće kada ključne sfere našeg života, kao što su pravosuđe, sloboda govora i informisanje u „tako jadnom i lošem stanju“ da to čak i kroz kanale briselske birokratije mora da se prikaže na taj način. „Onda vam je jasno koliko je realno stanje mnogo gore kada Evropska komisija mora da primeti ono što je svakom građaninu očigledno, a to je da imamo sporo, nereformisano, neefikasno pravosuđe koje je u jako velikom problemu, istovremeno imamo ogromne probleme u slobodi štampe i govora“, rekao je šef demokrata u pralamentu.

Ponovio je da postoje veliki pritisci na medije, te da je to sada izneto i ovom u zvaničnom dokumentu EU. „Mislim da nema razloga za bilo kakav lažni optimizam niti osmehe na licu, ovo je daleko od toga“, rekao je Stefanović.

Upitan da li ga je nešto iznenadilo u Izveštaju EK, koji je danas predstavljen, on je odgovorio da ga je iznenadilo „samo to što je EK i dalje oprezna da realno prikaže stanje u delovima našeg društvenog života gde je situacija daleko gora nego što je predstavljena“.

Paunović: Pozitivna ocena za unapređenje ljudskih prava Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je da je EK pre svega pozitivno ocenila usvajanje Akcionog plana za sprovođenje Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije. „Ovaj dokument definiše antidiskrimicionu politiku Vlade Srbije u narednih pet godina i usklađenje sa Akcionim planom za pregovaračka poglavlja 23. i 24.“, rekla je Paunović dodajući da je, bez obzira na to što je Akcioni plan usvojen 2. oktobra, u Izveštaju o napretku konstatovan i taj rezltat Vlade Srbije.

Istakla je i da je u godišnjem Izveštaju EK o napretku Srbije pozitivno ocenjeno i održavanje Parade ponosa. „Pozitivno je ocenjeno ne samo održavanje te manifestacije već i stvaranje bezbednih uslova kako bi Parada mogla da bude održana“, rekla je Paunović.

Izveštaje, kaže, objektivno ocenjuje i stanje u oblasti položaja manjina u Srbiji sa jasnim naznakama šta u narednom periodu treba dodatno uraditi kako bi se imlplementirali zakoni koji su doneti u ovoj oblasti i pre svega kako bi se unapredio položaj Romske nacionalne manjine.

Boljević: Važni procesi u pravosuđu tek će biti ocenjeni Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević smatra da je Godišnji izveštaj Evropske komisije stigao u sred nekoliko procesa koji su važni za srpsko pravosuiđe, a čije se razrešenje tek očekuje, te da je njihova puna ocena izostala i da je tek treba očekivati u narednom periodu.

Tek treba da se vidi šta će biti sa javnim beležnicima koji su nedavno počeli sa radom i kako će se sprovoditi vrednovanje rada sudija, koje je do kraja godine u pilot fazi, rekla je Boljević Tanjugu, napominjući da se neće osvrtati na pohvaljene oblasti.

Treća situacija čije se razrešenje čeka je, navela je ona, ozbiljni proces distanciranja izvršne vlasti od saradnje sa strukovnim udruženjima, iako EK insistira na aktivnoj saradnji svih učesnika u sprovođenju nacionale strategije za reformu pravosuđa.

Potrebna je veća uloga Komisije za sprovođenje Nacionale strategije za reformu pravosuđa, kao i Pravosudne akademije, a EK takođe insistira na promeni ustavnog okvira koja je, kako je navela, u toku i radna grupa čiji je Boljević član radi veoma dobro i sistematično.

SPS: Stav Evropske komisije jasan Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Neđo Jovanović izjavio je da je izveštaj Evropske komisije jasan i da pokazuje da su određene reformske aktivnosti sprovedene.

On je istakao da se nesumnjivo nastavlja na tom putu. „Smatram da je stav EK veoma jasan, jer je nesumnjivo da su pomaci učinjeni, da su određene reformske aktivnosti sprovedene, i nesumnjivo je da se na tom putu nastavlja“, rekao je Jovanović novinarima.

On je izrazio nadu da neće biti problema prilikom otvaranja bilo kog poglavlja koje dolazi na red.

Ostavi poruku