Sud BiH naredio je raspisivanje centralne potjernice za penzionisanim generalom Vojske Republike Srpske Novakom Đukićem, koji je osuđen na 20 godina zbog događaja na Tuzlanskoj kapiji 1995. godine.

Naredba je upućena policijskim agencijama i Graničnoj policiji BiH, rečeno je Srni u Sudu BiH.

Šef tima Đukićeve odbrane Milorad Ivošević rekao je Srni da o centralnoj potjernici, koja važi za područje BiH, ne zna ništa, ali da nema razloga da bude raspisana jer Đukića niko ne krije.

„Ja sam Sudu, na njihov zahtjev, još prije dva mjeseca dostavio dokaz gdje se Đukić nalazi i uputnicu za liječenje na Vojnomedicinskoj akademiji /VMA/ u Beogradu“, izjavio je Ivošević.

On kaže da ga iznenađuje što nakon toga Sud uopšte ne kontaktira sa njim kao šefom tima odbrane i Đukićevim prvim braniocem, te smatra da ova pravosudna institucija ne radi u skladu sa propisima.

„Da bude veći apsurd, na moje pisano i usmeno insistiranje Sud mi je dostavio presudu drugostepenog vijeća poslije nekoliko mjeseci. Pravdaju se nekim pogrešnim tumačenjem zakona o Krivičnom postupku. Znači, oni ne rade u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku BiH. Očito je da Sud BiH ne radi kako treba“, naveo je Ivošević.

Sud BiH raspisao je potjernicu za generalom Đukićem koji je osuđen da je 25. maja 1995. godine kao komandant Taktičke grupe „Ozren“ Vojske Republike Srpske naredio artiljerijsko granatiranje Tuzle, kada je stradala 71 osoba.

Đukić je 2010. godine osuđen na 25 godina zatvora. Ustavni sud BiH poništio je tu odluku jer je Evropski sud za ljudska prava prošle godine odlučio da je Sud BiH primjenjivao pogrešan zakon, a Apelaciono vijeće Suda BiH u junu je smanjilo kaznu zatvora na 20 godina.

Ostavi poruku