SHARE

Суд БиХ наредио је расписивање централне потјернице за пензионисаним генералом Војске Републике Српске Новаком Ђукићем, који је осуђен на 20 година због догађаја на Тузланској капији 1995. године.

Наредба је упућена полицијским агенцијама и Граничној полицији БиХ, речено је Срни у Суду БиХ.

Шеф тима Ђукићеве одбране Милорад Ивошевић рекао је Срни да о централној потјерници, која важи за подручје БиХ, не зна ништа, али да нема разлога да буде расписана јер Ђукића нико не крије.

“Ја сам Суду, на њихов захтјев, још прије два мјесеца доставио доказ гдје се Ђукић налази и упутницу за лијечење на Војномедицинској академији /ВМА/ у Београду”, изјавио је Ивошевић.

Он каже да га изненађује што након тога Суд уопште не контактира са њим као шефом тима одбране и Ђукићевим првим браниоцем, те сматра да ова правосудна институција не ради у складу са прописима.

“Да буде већи апсурд, на моје писано и усмено инсистирање Суд ми је доставио пресуду другостепеног вијећа послије неколико мјесеци. Правдају се неким погрешним тумачењем закона о Кривичном поступку. Значи, они не раде у складу са Законом о кривичном поступку БиХ. Очито је да Суд БиХ не ради како треба”, навео је Ивошевић.

Суд БиХ расписао је потјерницу за генералом Ђукићем који је осуђен да је 25. маја 1995. године као командант Тактичке групе “Озрен” Војске Републике Српске наредио артиљеријско гранатирање Тузле, када је страдала 71 особа.

Ђукић је 2010. године осуђен на 25 година затвора. Уставни суд БиХ поништио је ту одлуку јер је Европски суд за људска права прошле године одлучио да је Суд БиХ примјењивао погрешан закон, а Апелационо вијеће Суда БиХ у јуну је смањило казну затвора на 20 година.

SHARE

Оставите одговор