Poslije 18 godina života u alternativnom smještaju Angelina Minić iz Prijedora, supruga poginulog borca, konačno je dočekala da ima svoj krov nad glavom.

Njoj i članovima još 29 porodica poginulih i ratnih vojnih invalida ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić uručio je juče ključeve stanova u boračkoj zgradi. Minićeva je istakla da je veoma srećna što su ona i kćerka najzad stambeno zbrinute.

– Bila sam izgubila svaku nadu da će i za nas doći bolji dani i da ćemo imati svoj stan. Presrećna sam – kazala je Angelina.

Radost zbog dobijanja toplog doma za tročlanu porodicu osjetio je i Milan Škrbić, koji je poslije ranjavanja u ratu ostao stoodstotni invalid.

– Dobio sam jednosoban stan, bili smo 22 godine podstanari, a jedno vrijeme živjeli smo i kod roditelja. Sad sam bliže gradu i to mi puno znači, jer mnogo vremena provodim u bolnici – rekao je Škrbić.

Đokić je poručio da će biti nastavljeno stambeno zbrinjavanje boračkih porodica.

– Danas je donesena odluka o izboru izvođača radova za još jednu stambenu zgradu sa 46 stanova, čime će program trajnog stambenog zbrinjavanja za ove kategorije u Prijedoru biti realizovan u potpunosti – rekao je Đokić.

On je istakao da je program realizovan u saradnji sa gradom Prijedorom i da je u izgradnju ovog objekta Vlada RS putem Ministarstva uložila nešto više od milion, a Prijedor 240.000 maraka.

– Ovo je vrsta testamenta koji ostavljamo porodicama čiji su članovi dali živote ili dijelove tijela hrabro se boreći za RS. Bol i patnja se ne mogu nadomjestiti, ali ovo je veliki napor Vlade i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite da im taj bol umanjimo – istakao je Đokić.

On je rekao da je želja i namjera Vlade i Ministarstva da se maksimalno brinu o ovoj populaciji u skladu sa materijalnim mogućnostima, da budu solidarni i da nikad ne prestanu da se brinu i izražavaju poštovanje.

– Riječ je o najhumanijem programu koji se sprovodi poslije rata. Do kraja godine dom će imati 5.606 porodica. Trenutno se na više lokacija od Trebinja do Novog Grada grade 774 stana, što je, uzme li se u obzir prosječna porodica, čitav grad sa 3.500 stanovnika – kazao je Đokić.

Novac

Petar Đokić je najavio da će narednih dana biti dodijeljena i nepovratna novčana sredstva za 237 porodica.

 

Ostavi poruku