U SKUPŠTINI Srbije u narednom periodu biće sve više tajnih sednica odbora koji će se održavati u „gluvoj sobi“.

Redovni gosti prostorije na prvom spratu u zgradi parlamenta u Kralja Milana biće članovi Odbora za evropske integracije, jer će se o svim temama u pregovorima Beograda i Brisela razgovarati pod oznakom „tajno“.

Time će se oni pridružiti radnim telima za bezbednost, unutrašnje poslove i Kosovo i Metohiju, koji često razgovaraju iza zatvorenih vrata.

Pre nekoliko nedelja poslanici koji se bave Evropom usvojili su u zvučno izolovanom kabinetu pregovaračku poziciju Srbije za poglavlje 32 koje se odnosi na finansije.

Potpredsednik Odbora za EU Laslo Varga kaže za „Novosti“ da će za nekoliko dana biti još jedna tajna sednica: – Na njoj ćemo samo usvojiti zapisnik sa dogovora o stavu u poglavlju 32.

Procedura je takva da čak i zapisnike moramo da usvajamo iza zatvorenih vrata.

Pravila su uvek ista.

U jednu manju kutiju, pre ulaska na sednicu, ostavljamo mobilne telefone.

Tok sednice je isti kao kada je javna, samo što se o onome o čemu smo govorili ne sme pričati u javnosti.

Kada će tajna biti „ukinuta“ određuje Evropska komisija. – Tek kada na njihovom sajtu bude objavljena neka od informacija iz pregovora koja je bila tema i sednice Odbora, i mi o tome možemo da govorimo javno – kaže Varga.

Prema Poslovniku, sednica radnog tela može da bude zatvorena za javnost ako to predloži najmanje trećina poslanika iz odbora.

Takođe, odluku o tome ko može da dobije informacije za „tajne sednice“ donosi radno telo. POTPIS KAO GARANCIJA Sednicu zatvorenu za javnost na kojoj se govorilo o bezbednosti srpskog i ostalog stanovništva na KiM juče je održao Odbor za KiM.

Po pravilu, odbori koji se bave bezbednošću budu otvoreni prvih 15 minuta, a onda se polemiše iza zatvorenih vrata.

Svi poslanici, kao i službenici koji sede na sednicama odbora moraju da potpišu da neće odati tajnu.

Ostavi poruku