Najmanje 23 osobe povređene su u Hamburgu i donjosaksonskom gradu Cele u sukobima radikalnih islamista i Kurda, koji su demonstrirali protiv terorističke organizacije Islamska država (ID), javljaju danas nemački mediji, navodeći da ima i teško povređenih.

Za demonstracije u Hamburgu se navodi da su počele mirno, a da je zatim došlo do sukoba sa islamistima, najverovatnije salafistima, a slično se dogodilo i u gradu Cele, gde su se žestoke, takođe pod nejasnim okolnostima, sukobili Jezidi i čečenski muslimani.

U Hamburgu se noćas okupilo oko 400 Kurda, a nasuprot njih isti broj radikalnih muslimana, verovatno salafista, prenose mediji, navodeći da je među nekima od pripadnika obe grupe došlo do „nasilnih obračuna“, a hamburška policija je potvrdila da ima više povređenih i da su u razdvajanju grupa korišćeni vodeni topovi.

Među sukobljenim demonstranata, bilo je i onih koji su, kako se navodi, imali noževe i palice.“Gorke scene, povređeni, policija je pokušala da razdoviji male grupe ljudi, naoružanih palicama“, tvitovalo je jedan poslanik partije zeleni u hamburškoj skupštini.

Po jednoj verziji do sukoba je došlo kada se jedna grupa muslimana preko Fejsbuka dogovorila da napadne kurdski centar u Hamburgu i tamo je, kao i ispred džamije Al-Nour, došlo do eskalacije ansilja.“Jedan mladić je povređen nožem, drugi ražnjem od girosa u stomak“, tvitovali su građani, svedoci sukoba.“Imam osećaj da živim u Hamburgistanu.

Raspoloženje je bilo veoma eksplozivno“, rekao je Danijel Abdin predsedavajući Al-Nour džamije i dodao da oni žive u pravnoj državi Nemačkoj i osuđuju svaku formu nasilja.

Mediji navode da nije jasno ni odakle su stigli salafisti, odnosno, da li se od oko 400 ljudi koji su se okupili zaista radilo o salafistima i njihovim simpatizerima.

Eksperti kažu da u celoj Nemackcoj ima oko 4.500 salafista i da je mali broj od njih spreman za nasilje.

Mediji javljaju da nasilnici očito nisu imali veze sa Al-Nour džamijom, premda su tamo za vreme ulične tuče potražili spas.“To su bile potpuno nepoznate osobe“, rekao je Abdin, a štampa piše da su pripadnici džamije molili policajce da mladiće oteraju iz džamije i da su salafisti tamo nepoželjni.

Kada je reč o Kurdima koji žive u Nemačkoj, za njih se kaže da su u najvećem broju mirni i da da njihove brojne grupe simpatišu zabranjenu Radnickcu PKK.

Za salafiste se kaže da se ne smeju izjednačavati sa ID, čak i kada je reč o nasilnicima.“Moramo učiniti sve, kako na našim ulicama ne bi došlo do nasilja, a to žele radikalni elementi“, rekao je predsednik Centralnog saveta muslimana Ajman Mazjek magazinu „Špigl“, upozoravajući na opasnost da se konflikt iz Sirija i Iraka dese i u Nemačkoj.

Ostavi poruku