BEOGRAD – Suđenje vlasniku „Delta Holdinga“ Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, vlasniku „Nibens grupe“ Milu Đuraškoviću i još osmorici optuženih da su zloupotrebama oštetili putarska preduzeća nije danas održano pred Specijalnim sudom u Beogradu zbog štrajka advokata.

Sledeći pretres, ranije je zakazan za 20. i 21. oktobar.

Suđenje Miškoviću je zbog štrajka advokata odloženo i početkom septembra.

Svi optuženi se brane sa slobode i bez obzira što se njihovi advokati ne pojavljuju u sudu, oni su dužni da se pojave pred sudskim većem.

Mišković stariji je položio jemstvo od 12 miliona evra u gotovini kao zamenu za pritvor, a njegov sin Marko je založio nekretnine vredne 3,2 miliona evra za odbranu sa slobode.

Proces su do sada iz sudnice pratili domaći kao i strani posmatrači kojima je obezbeđen prevod o trošku vlasnika „Delta holdinga“, po odobrenju suda, a njihovo prisustvo očekuje se i u nastavku procesa, kao i posmatrača Evrospke unije, koji su zaduženi da utvrde da li se optuženima poštuje pravo na odbranu.

Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.

Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću na teret se stavljaju krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja.

Za oba dela zakonom je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Optužnica obuhvata i Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića koji se terete za pomaganje u izvršenju krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica.

Zzivojin Petrović i Jadranka Bardić optuženi su za krivično delo poreska utaja.

Svi optuženi su u istrazi, kao i na početku suđenja u izjašnjavanju o krivici negirali da su izvršili krivična dela za koja se terete.

Vlasnik „Delta holdinga“ pušten je 23. jula 2013. iz pritvora nakon sedam i po meseci, uz jemstvo od 12 milona evra u dinarskoj protivvrednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode.

Miškoviću je privremeno oduzet pasoš i određena mera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd – PS Savski venac, svakog prvog radnog dana u mesecu.

Ista ova mera predviđena je i za njegovog sina Marka, kome je 7. oktobra prošle godine ukinut kućni pritvor za jemstvo hipotekom na lokal vrenosti 3,3 miliona evra.

Ostavi poruku