Хеликоптерски сервис РС представио је јуче на хелиодрому Универзитетске болнице – Клиничког центра Бањалука хеликоптер специјализован за медицински транспорт.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић рекао је да је стављањем у функцију овог хеликоптера обезбијеђена сигурност пацијената код којих се спроводе интервентне процедуре.

– Протокол о сарадњи министарстава здравља РС и Србије омогућиће наставак успјешне сарадње у пружању услуга, специјализације љекара. Дио тог протокола је и слијетање хеликоптера за медицински транспорт у Србији – казао је Богданић.

Предсједник РС Милорад Додик је истакао да ће овај савремено опремљени хеликоптер служити за бржу евакуацију пацијената и пружити сву неопходну здравствену помоћ људима којима она буде потребна. Он је истакао да је хеликоптер набављен на иницијативу Хеликоптерског сервиса РС и да су за то Влада и Кабинет предсједника РС обезбиједили 550.000 КМ.

– Овај пројекат је веома важан за Српску, јер представља дио укупне попуне здравственог система. Драго ми је да смо реализовали овако важан пројекат, али се надамо да неће много летјети – истакао је Додик.

Он је подсјетио да су власти РС у здравство улагале знатна средства, укључујући и повећање плата запослених.

– Немамо намјеру да смањујемо плате у здравственом сектору. Без обзира на разне спекулације, здравствени систем се одржава и све је функционално – истакао је Додик и подсјетио да је недавно потписан уговор за реконструкцију Универзитетске болнице – Клиничког центра Бањалука вриједан 84 милиона евра.

Министар здравља Србије Златибор Лончар рекао је да ће хеликоптер имати велики значај за све људе који дођу у ситуацију да им је потребна хитна помоћ.

– Сви сте чули за онај златни сат који је веома битан, а то су они моменти када се одлучује да ли ће неко преживети и да ли ће остати инвалид. Са овим хеликоптером многи животи биће спасени и биће смањен број инвалида – појаснио је Лончар.

Промоцији хеликоптера присуствовали су и министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић и министар унутрашњих послова РС Радислав Јовичић.

Опрема

Директор Хеликоптерског сервиса РС Бобан Кустурић рекао је да се на овом пројекту ради у посљедње три године.

– То што је ово први специјално опремљени хеликоптер за ове намјене у региону довољно говори о озбиљности пројекта. Хеликоптер „Белл 206 Б3 ЈетРангер“ је намјенски модификован за медицински превоз и најзаступљенији је у употреби за ове намјене у свијету – рекао је Кустурић.

 

Ostavi poruku