Helikopterski servis RS predstavio je juče na heliodromu Univerzitetske bolnice – Kliničkog centra Banjaluka helikopter specijalizovan za medicinski transport.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić rekao je da je stavljanjem u funkciju ovog helikoptera obezbijeđena sigurnost pacijenata kod kojih se sprovode interventne procedure.

– Protokol o saradnji ministarstava zdravlja RS i Srbije omogućiće nastavak uspješne saradnje u pružanju usluga, specijalizacije ljekara. Dio tog protokola je i slijetanje helikoptera za medicinski transport u Srbiji – kazao je Bogdanić.

Predsjednik RS Milorad Dodik je istakao da će ovaj savremeno opremljeni helikopter služiti za bržu evakuaciju pacijenata i pružiti svu neophodnu zdravstvenu pomoć ljudima kojima ona bude potrebna. On je istakao da je helikopter nabavljen na inicijativu Helikopterskog servisa RS i da su za to Vlada i Kabinet predsjednika RS obezbijedili 550.000 KM.

– Ovaj projekat je veoma važan za Srpsku, jer predstavlja dio ukupne popune zdravstvenog sistema. Drago mi je da smo realizovali ovako važan projekat, ali se nadamo da neće mnogo letjeti – istakao je Dodik.

On je podsjetio da su vlasti RS u zdravstvo ulagale znatna sredstva, uključujući i povećanje plata zaposlenih.

– Nemamo namjeru da smanjujemo plate u zdravstvenom sektoru. Bez obzira na razne spekulacije, zdravstveni sistem se održava i sve je funkcionalno – istakao je Dodik i podsjetio da je nedavno potpisan ugovor za rekonstrukciju Univerzitetske bolnice – Kliničkog centra Banjaluka vrijedan 84 miliona evra.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je da će helikopter imati veliki značaj za sve ljude koji dođu u situaciju da im je potrebna hitna pomoć.

– Svi ste čuli za onaj zlatni sat koji je veoma bitan, a to su oni momenti kada se odlučuje da li će neko preživeti i da li će ostati invalid. Sa ovim helikopterom mnogi životi biće spaseni i biće smanjen broj invalida – pojasnio je Lončar.

Promociji helikoptera prisustvovali su i ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić i ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić.

Oprema

Direktor Helikopterskog servisa RS Boban Kusturić rekao je da se na ovom projektu radi u posljednje tri godine.

– To što je ovo prvi specijalno opremljeni helikopter za ove namjene u regionu dovoljno govori o ozbiljnosti projekta. Helikopter „Bell 206 B3 JetRanger“ je namjenski modifikovan za medicinski prevoz i najzastupljeniji je u upotrebi za ove namjene u svijetu – rekao je Kusturić.

 

Ostavi poruku