BRISEL – Komesar EU za proširenje Štefan File predstaviće danas u Briselu godišnji Izveštaj o napretku Srbije i drugih zemalja kandidada u procesu pridruživanja.

File, kome 1. novembra ističe mandat u Evropskoj komisiji, izveštaj će najpre predstaviti članovima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, a zatim će u sedištu EK održati konferenciju za štampu.

Kako je Tanjug saznao izvora u sedištu EU, od svih balkanskih zemalja u procesu pridruživanja Srbija će dobiti najpozitivniji izvestaj Evopske komisije.

Tanjugov izvor ističe da je „Srbija ostvarila najveći napredak od šest balkanskih zemalja“, čiji se napori ka članstvu u EU ocenjuju godišnjim izveštajem Komisije.

Primedbe će se odnositi na tempo reformi pravosuđa, stanje u medijima i izgradnju gasovoda Južni tok, koji prema oceni EU nije u skladu sa evropskim propisima.

I pored ti primedbi, iz izveštaja proizlazi da je Srbija u poslednjih godinu dana napredovala više od ostalih zemalja kandidata u regionu, između ostalog zato što je u nekoliko zemalja u okruženju došlo do zastoja u evropskim integracijama.

Izveštaj, prema Tanjugovim izvorima, neće sadržati zahtev da se Srbija prilključi sankcijama protiv Rusije.

Prema rečima neimenovanog funkcionera EU, u zaključcima Izveštaja će se naći konstatacija da Srbija nije do kraja uskladila svoju spoljnu politiku sa EU, da se očekuje da to postepeno učini do formalnog učlanjenja u EU i da je to sve što EK ima da kaže na ovu temu.

Tanjugovi izvori navode da se u izveštaju veoma pozitivno ocenjuje uspesno održavanje Parade ponosa u Beogradu i da je ton celog dokumenta u načelu pohvalan.

Kada je reč o otvaranju prvih poglavlja u procesu pridruživanja EU, izveštaj neće sadržati nikakvu konkretnu preporuku Komisije.

Komisija je, u skladu sa dosadašnjom praksom, pripremila i poseban izveštaj o Kosovu, uz obaveznu zvezdicu sa referencom na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenje Međunarodnog suda pravde.

File je u autorskom tekstu za današnji „Blic“ ocenio je da je impresivno koliki je put u procesu evropskih integracija prešla Srbija tokom petogodišnjeg mandata EK koji ističe za nekoliko nedelja, da je postala jedan od najbližih partnera EU, a srpska vlada zauzela pravi stav prema reformama za modernizaciju države.

Prema njegovim rečima, ozbiljni ekonomski izazovi sa kojima se Srbija suočava, otežani nedavnim poplavama, zahtevaju hrabrost i volju političkog vođstva, kao i građana, a ohrabruje to što je „srpska vlada sama postavila ambiciozne ekonomske ciljeve, njen dobar početak primene strukturnih reformi i nastavak dijaloga sa Kosovom“.“Srpska vlada je postavila ambiciozan plan za pregovore.

Takođe, zauzela je pravi stav prema reformama kao prema šansi za modernizaciju države“, istakao je File.

Ostavi poruku