Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić i direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u BiH Jan Braun potpisali su danas u Banjaluci amandman na ugovor o garanaciji za izgradnju autoputa Banjaluka – Doboj u vrijednosti 35 miliona evra.

Špirić je nakon potpisivanja ugovora rekao novinarima da je ovo veoma bitan amandman, koji je dogovren i čije su procedure završene i u Predsjedništvu BiH, a odnosi se na dodatnih 35 miliona evra za izgradnju dionice Prnjavor – Doboj dužine 36,6 kilometara i oko 22 kilometra pristupnih puteva, tehničke pomoći i nadzora.

On je naveo da je riječ o povoljnom kreditu, na rok od 15 godina otplate sa grejs periodom od tri godine i kamatom euribor plus jedan odsto.

Špirić je rekao da je garant potpisivanja ovog amandmana BiH, sugaranciju daje Vlada Republike Srpske, a kreditno se zadužuje preduzeće „Autoputevi Republike Srpske“.

„Mislim da se izgradnja autoputa Banjaluka – Doboj odvija planiranom dinamikom, a prema informacijama koje imam do sada je završeno negdje oko 50 odsto posla i ova sredstva potrebna su da bi se taj posao uspješno doveo do kraja“, naveo je Špirić.

On je rekao da BiH sa EBRD-om ima dobru saradnju, da postoje ugovori od 1,6 milijardi evra kroz 116 projekata, gdje je do sada ostvareno oko 1,2 milijarde evra uglavnom u projekte infrastrukture, zaštite životne sredine, malih i srednjih preduzeća.

Direktor Kancelarije EBRD-a u BiH Jan Braun rekao je da EBRD podržava razvoj putnog sektora i da će ovim dodatnim sredstvima definisanim amandmanom biti omogućeno Srpskoj da svoja vlastita sredstva iskoristi za neke druge projekte kao što je rješavanje zemljišno-imovinskih pitanja.

On je podsjetio da je takva podrška počela finansiranjem autoputa Banjaluka – Gradiška, a nastavljeno finansiranjem Mahovljanske petlje, te dodao i da je prije par godina potpisan ugovor od 150 miliona evra za istočnu dionicu autoputa Banjaluka – Doboj i da EBRD sarađuje sa Evropskom investicionom bankom, koja finansira zapadnu dionicu tog autoputa.

 

Ostavi poruku