SHARE

SMATRAM da bi podela Kosova i Metohije bila jedno od boljih rešenja i da bi to bilo u interesu i Srba i Albanaca.

Takav dogovor, odnosno trajno rešenje odnosa Beograda i Prištine, mogao bi da se postigne na međunarodnoj konferenciji pod pokroviteljstvom EU, ali i SAD i Rusije! Ovo za „Novosti“ poručuje vicepremijer i šef diplomatije Ivica Dačić povodom poruka šefa ruske kancelarije u Prištini Andreja Šugurova, koji je prema tvrdnjama prištinskih medija, ponovo izneo ideju o razmeni teritorija: – Manjine na KiM nemaju budućnost na Kosovu i zbog toga bi razmena teritorija bila najopravdanija opcija za obe strane, a stanje treba da se vrati na sredinu prošlog veka, kada je Preševska dolina bila kosovska, a sever srpski – rekao je Šugurov, uz napomenu da je to njegov lični stav.

Međutim, za ovakav scenario raspleta odnosa, nema zvanične podrške ni u Beogradu ni u Prištini ni u većini svetskih centara moći.

I sam ministar Dačić naglašava da je ideja o podeli njegovo lično mišljenje i da Srbija nastavlja dosadašnju politiku pronalaženja rešenja kroz politički dijalog: – Naše pozicije ostaju nepromenjene, a to je da nećemo priznati jednostrano proglašenu nezavisnost KiM.

A upravo je priznavanje Prištine, koje bi bilo posledica prihvatanja podele ili razmene teritorija – najveća prepreka za Srbiju.

Po mišljenju profesora međunarodnih odnosa Predraga Simića, u slučaju „trampe“ Preševske doline i severa KiM, Srbija bi trajno izgubila pozicije na Koridoru 10, a usledio bi i domino efekat novih razgraničenja na Balkanu: – Tu su BiH, odnosno RS, Makedonija, sever Grčke…

Po mom mišljenju, razmena teritorija ili podela Kosova bi bila dugoročno loše rešenje, i geografski i politički, i za Srbiju i za celu međunarodnu zajednicu.

Istog je mišljenja i Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose, koji tvrdi da bi se pristankom na podelu, Srbija zauvek odrekla Kosova: – Beograd treba dobro da promisli šta bi ovakvim rešenjem dobio. RUSKA AMBASADA: STAV O KiM NEPROMENjEN Otpravnik poslova Ambasade Rusije u Beogradu Ivan Gorbunov poručio je juče da zvaničan stav Moskve o KiM ostaje nepromenjen: – Taj stav se čvrsto temelji na međunarodnom pravu i Rezoluciji SB UN 1244.

Rusija polazi od toga da je uloga Srbije primarna, te ćemo podržati svako rešenje srpske strane koje bude prihvatljivo za nju.

Gobunov je rekao i da izjave koje se „na provokativan način pripisuju šefu kancelarije Ambasade Rusije u Srbiji sa sedištem u Prištini ne odgovaraju istini“.

SHARE

Оставите одговор