VELIKI samit Kine i 16 lidera zemalja centralne i istočne Evrope održaće se 16. decembra u Sava centru u Beogradu potvrđeno je „Novostima“.

Skup će otvoriti premijer NR Kine Li Kećang, a domaćin će biti predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Prema našim informacijama očekuje se dolazak 700 predstavnika zvaničnog Pekinga i još nekoliko stotina ljudi iz njihove pratnje.

Na samitu bi trebalo da učestvuju i državnici Poljske, Rumunije, Slovenije, Mađarske, Slovačke, Češke, Letonije, Litvanije, Estonije, BiH, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Bugarske i Albanije.

Beograd će tako biti centar političkog i ekonomskog približavanja „velikog istočnog zmaja“ i centralne i jugoistočne Evrope.

Na prethodnim samitima, održanim u Poljskoj i Rumuniji, najvažnije teme bile su ekonomske, a posebno investiranje u infrastrukturu i energetiku.

Ovako veliki međunarodni skup nije održan u Srbiji nekoliko decenija, još od Samita nesvrstanih, a kineski premijer nije posetio našu zemlju od 1986. Srpski državni vrh ne očekuje da održavanje samita u Beogradu u Briselu bude doživljeno kao još jedan „prst u oko“ i okretanje naše zemlje prema Istoku.

Kako je najavljeno, Vučić i Li Kećang će tom prilikom otvoriti i most Zemun – Borča koji su izgradili kineski partneri.

Ostavi poruku