Evropska unija pojačaće sankcije Rusiji ukoliko se politika Moskve u Ukrajini ne promeni, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Poljske Gžegož Shetina, a prenosi Rojters. „Ukoliko Rusija ne promeni svoju politiku, sankcije će biti pojačane i osetiti se još više u Rusiji“, rekao je Shetina u intervjuu za poljski TV kanal „Polsat njuz“.

Prema njegovim rečima, „sve evropske zemlje govore istim glasom, zajedno sa Australijom, SAD i Kanadom“. „Slobodan svet kaže ‘ne’ takvoj vrsti politike“, rekao je Shetina, dodajući da „poljsko gledište dele druge zemlje“.

Britanska agencija podseća da je Shetina postavljen prošlog meseca za šefa diplomatije i ističe da je Poljska „članica NATO-a koja se graniči sa Rusijom i Ukrajinom“ i „ratobornija od drugih zemalja EU kada je reč o reagovanju na intervenciju Rusije u Ukrajini“.

Ruska novinska agencija TASS prenosi da je poljski ministar spoljnih poslova na lokalnoj TV, odgovarajući na pitanje o uvođenju daljih sankcija Rusiji, rekao da će Poljska tome težiti, ako Moskva ne promeni svoju politiku.

Takođe je rekao da za Ukrajinu „nema drugog puta za Brisel, za Evropu, ka ujedinjenju sa evropskom porodicom, osim preko Varšave“. „Poljska treba da bude ambasador Ukrajine i njenih evropskih težnji, a s druge strane, za nas je važno da sačuvamo kanale komunikacije sa Rusijom“, rekao je Shetina.

Prema njegovim rečima, sada je najvažnije prekinuti krvoproliće i poštovati režim prekida vatre, kako ljudi ne bi ginuli.

Ranije danas ukrajinska agencija Ukrinform prenela je izjavu Shetine „Gazeti viborči“ da shvata zabrinutost Češke, Slovačke i Mađarske povodom novih sankcija Rusiji, ali da ne treba umekšavati poziciju, a da se efekat novih sankcija može pokazati tek posle nekoliko nedelja.

Takođe, kako je rekao, nova etapa ukrajinsko-ruskih pregovora treba da se sprovodi uz učešće Poljske.

S druge strane, RIA Novosti prenela je iz Kijeva izjavu pomoćnice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland da bi „SAD bile spremne da ukinu neke, ranije uvedene sankcije Rusiji, u slučaju da u potpunosti budu ispunjeni dogovori iz Minska“.

Nulandova je u Kijevu tokom susreta sa studentima Kijevskog nacionalnog univerziteta „Taras Ševčenko“ rekla da Protokol iz Minska o prekidu vatre od 5. septembra nije loš dogovor ukoliko sve strane budu poštovale njegovo sprovođenje.

Ostavi poruku