Ruski predsednik Vladimir Putin slavi 62. rođendan, zbog čega se na jedan dan povukao u dubine sibirske tajge.

U Moskvi i drugim ruskim gradovima organizovano je niz manifestacija.

U Moskvi je otvorena izložba „12 napornih zadataka Putina“ po uzoru na 12 zadataka koje je prema grčkoj mitologiji morao da ispuni Herkul, pre nego što zavlada Persejevim kraljevstvom i bogovi ga prime na Olimp.

Na jednom od izloženih radova, Putin se bori protiv višeglavog zmijskog čudovišta koje predstavlja lernejsku hidru i, nakon što je odrubio glavu koja predstavlja SAD, okreće se borbi s Japanom.

Danas je lansirana i nova linija odeće s Putinovim likom.

U nekoliko gradova u Rusiji grafiteri su napravili gigantske murale s likom predsednika, a Putinov rođendan slavi se i u Čečeniji.

U glavnom gradu Čečenije, Groznom, hiljade ljudi je nosilo danas 600 metara dugu zastavu Rusije ulicama grada.

Drugi su imali na sebi majice u crvenoj, beloj i plavoj boji kako bi svojim telima napravili džinovsku rusku zastavu.

Mnogi od njih su u svojim rukama nosili Putinovu fotografiju, prenosi AP.

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov napisao je na svom nalogu na Instagramu da je Putinov rođendan proslavilo 100.000 ljudi.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril čestitao je Putinu rođendan rečima da je „njegovo vođenje države postalo sastavni deo nacionalne istorije“.

Iz Kremlja su poručili kako je danas prvi put u 15 godina da je Vladimir Putin uzeo slobodan dan. Putin je uzeo danas slobodan dan kako bi proslavio rođendan u sibirskoj tajgi koja se, prema rečima njegovog portparola, nalazi na 300-400 kilometara od najbližeg naselja.

Njegov pres sekretar Dmitrij Peskov rekao je da je lokacija izabrana, između ostalog, i zato što ruski predsednik sutra treba da poseti Sibirski Federalni Disktrikt.

On, međutim, nije otkrio detalje o tome gde će Putin biti smešten, niti imena onih koji će biti u njegovom društvu. „Biće to samo njegov slobodan dan“, rekao je Peskov, izbegavši odgovor na pitanja o mogućnosti da se predsednik odmara uz lov ili ribolov.

SLAVLjE I U NOVOM SADUU novosadskom kafeu „Putin“ danas je organizovana proslava 62. rođendana ruskog predsednika Vladimira Putina, a prolaznicima je deljena torta.

Organizator proslave rođendana ruskog predsednika je vlasnik kafea Radivoj Miljanić, koji je i predsednik „Ruske stranke“, piše novosadski portal 021.rs.

Skupu u čast Putina su pored Miljanića prisustvovali i drugi poštovaoci lika i dela ruskog predsednika.

Kako se uverio reporter 021.rs, torti su se najviše obradovali učenici iz obližnje srednje škole, mada su i pojedini građani prihvatili parče kolača, kao i zastavice Rusije koje su deljene.

PUTINU U ČAST NOVA RADNjA U NjUJORKU Rođendan se slavio i u Njujorku, gde je obožavalac Putinovog lika i dela otvorio danas radnju sa majicama sa njegovim likom.

Modni dizajner Julius Kasinkis prodaje majice na kojima pored Putinove slike piše – „Putin mirotvorac“ i „Sve što vam treba je mir“.

Cena majici je 24,95 dolara, prenosi agencija Itar tass.

Kasinkis je izjavio da je bio inspirisan politikom ruskog predsednika i da ga smatra jednim od najvećih mirotvoraca našeg doba.

Kako prenosi AP istraživanje nezavisnog centra „Levada“, Putin uživa podršku 86 odsto Rusa.

Suveniri ukrašeni Putinovom slikom su najprodavaniji na Crvenom trgu, dok ruski dizajneri njegov lik koriste kao inspiraciju za skupe majice i džempere.

Neki od šaljivih komentara mogli su se pročitati na njegov rođendan. „Dolar je 40 (rubalja), evro je 50 (rubalja), a Putin ima 62“ – glasi jedna od šala vezana za podatak da vrednost rublje pada pod pritiskom zapadnih sankcija.

Ostavi poruku