BEOGRAD – Nakon Kine, bivšeg ŠSR-a, SAD i Rusije, Srbija je na petom među dvadeset jednom zemljom čiju municiju koriste pripadnici Islamske države (IS) na severu Sirije i Iraka, podaci su iz izveštaja koji je objavila istraživačke grupe Konflikt armament riserč.

Municija koju koristi IS je proizvedena u periodu od 1945. do 2014. godine, s tim što je najveći deo proizveden od 1970. do 1980. ili posle 2000. godine, prenosi Balkan insajt. Od više od 1.730 tipova municije koju koriste pripadnici IS, 142 su srpske, 445 kineske, 338 sovjetske, 323 američke i 154 ruske proizvodnje. Kada se u obzir uzme samo municija koju koristi IS proizvedena od 2010. naovamo, Srbija je među proizvođačima na četvrtom mestu, posle Bugarske, Kine i Turske, stoji u pomenutom izveštaju. U skorije vreme proizvedena srpska municija koju koriste borci IS potiče iz fabrike Prvi partizan u Užicu, koja je snabdevač srpske vojske i policije kao i mnogih armija u svetu.

Prvi partizan takođe proizvodi lovačku i sportsku municiju, koja se prodaje širom sveta, ističe se u izveštaju Konflik armament riserč.

Ostavi poruku