IZVEŠTAJ Evropske komisije o napretku Srbije „skrojen“ je na sedamdesetak strana i generalno je pozitivno obojen, ali će tri oblasti i dalje biti tretirane kao problematične: primena Briselskog sporazuma, pravosuđe i ljudska prava, kao i usklađivanje naše spoljne politike sa EU – saznaju „Novosti“.

Prema našim informacijama, tek sutra će se znati hoće li u ovom raportu biti eksplicitne preporuke Evropskom savetu da što pre, po mogućstvu do kraja godine, odobri otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja.

Pre nego što ga odlazeći komesar za proširenje Štefan File predstavi javnosti, finalnu verziju usvojiće Kolegijum komesara EK, koji i treba da donese odluku da li će biti ugrađena formulacija da je „Srbija zrela da otvori prva poglavlja već u decembru“. * ODNOSI SA KOSOVOM Poglavlje 35, koje se odnosi i na normalizaciju odnosa sa Prištinom, dobiće ocenu plus-minus.

Pozitivno će biti ocenjeni dosadašnji napori u implementaciji Briselskog sporazuma, ali biće i iznet niz zamerki za kašnjenje u integraciji srpskog pravosuđa sa severa Kosova u prištinski sistem.

EK će zatražiti i što hitniji nastavak dijaloga. * SUDSTVO I TUŽBEBEZ NOVIH ČLANICA Izveštaj o napretku pratiće i dokument strategija proširenja za 2014-2015, gde se očekuje da će biti naglašeno da u narednom periodu neće biti prijema novih članica, ali da se proces integracija nastavlja.

Evropska komisija će naglasiti i da Srbija mora da poboljša efikasnost i nezavisnost pravosuđa, biće konstatovano da je u Sudu za ljudska prava u Strazburu podneto najviše pritužbi naših građana, kao i da je nezadovoljavajuća dostupnost pravde, odnosno da stanovništvo u pojedinim delovima zemlje mora da putuje i 80 kilometara do prvog suda.

Ipak, ministarka bez portfelja zadužena za EU Jadranka Joksimović kaže, za „Novosti“, da očekuje pozitivnu ocenu poslatih akcionih planova za poglavlja 23 i 24: – To su pitanja gde smo dosta uradili i radimo – reforma pravosuđa, početak reforme državne administracije, kao i napredak u poštovanju manjinskih prava, ali i borbi protiv korupcije. * SPOLjNA POLITIKA U dokumentu neće biti direktnog zahteva da uvedemo sankcije Rusiji, ali će se tražiti veći nivo usklađenosti naše spoljne politike sa EU, a preporuka će biti da „obratimo više pažnje na koordiniranje sa akcijama i odlukama Brisela“. – Primedbe bi mogle da se odnose na potrebu usklađivanja sa trećim energetskim paketom koji se tiče „Južnog toka“ – naglašava ministarka Joksimović.

Ostavi poruku