Predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine pukovnik Andrej Lisenko rekao je danas da proruski borci ne prestaju sa napadima na aerodrom u Donjecku i da na terminal pucaju iz tenkova, artiljerijskog oruđa i raketnih bacača, javio je AP.

Prekid vatre u Ukrajini je stupio na snagu pre mesec dana ali se redovno krši, uz značajno granatiranje oblasti oko aerodroma u Donjecku.

Gradske vlasti su saopštile da su u ponedeljak poginula četiri civila.

Borbe su prijavljene i u ostalim brojnim mestima u regionu Donjecka, prenela je američka agencija.

Kao rezultat međusobnog granatiranja često se pogađaju i stambene zgrade.

Proruske snage i vladini zvaničnici redovno se međusobno optužuju za odgovornost za civilne žrtve.

RUS OPTUŽEN DA SE BORI NA STRANI KIJEVA Rusija je danas optužila svog državljanina, ultra-nacionalistickog aktivistu, da je prešao u Ukrajinu da se bori na strani Kijeva i to je prvi slučaj krivične istrage jednog plaćenika koji se bori za novac.

Istražni odbor je saopštio da se Roman Železnov priključio azovskom paravojnom bataljonu na istoku Ukrajine u julu i obučavan je da pomogne ukrajinskim oružanim snagama u borbi protiv proruskih snaga. „Železnov je naoružan, dobio je municiju i specijalnu opremu“, naveli su istražioci u saopštenju. „Po naređenju komandanata azovskog bataljona, on je došao u Narodnu Republiku Donjeck gde se kao plaćenik bori zajedno sa drugim borcima te jedinice“, stoji u saopštenju.

Ruski istražioci su naveli i da on mesečno prima ne manje od 4.000 ukrajinskih hrivni (240 evra).

U saopštenju se kaže i da je Železnov, poznat kao ultranacionalista, ranije osuđivan za krađu i huliganizam.

Istražni organi sada pretražuju njegov stan u Moskvi.

Prema ruskom zakonu, učestvovanje u oružanom sukobu ili vojnoj akciji kao plaćenik, krivično je delo za koje je zaprećena maksimalna kazna od sedam godina zatvora.

Ostavi poruku