AMSTERDAM – Na desetine Kurda provalilo je večeras u zgradu holandskog nacionalnog parlamenta u Hagu u znak protesta zbog napada ekstremističke Islamske države na kurdski grad na severu Sirije, saopštio je portparol Federacije Kurda.

Policijske snage za razbijanje demonstracije raspoređene su kod zgrade parlamenta, a vazduhom kružje helikopteri, javili su holandski mediji.

Portparol kurdske Federacije je saopštio da je u pitanju miran protest da bi se skrenula pažnja na situaciju u Kobaneu, gde „samo što se nije odvio genocid“.

Holandski RTL navodi da je grupa od između 60 i 70 Kurda uspela da se probije kroz obezbeđenje i uđe u zgradu parlamenta.

Policija se zasad ovim povodom nije oglasila, prenela je agencija Rojters.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava je saopštila da su džihadisti Islamske države zauzeli industrijsku oblast u strateški važnom sirijskom gradu Kobane, na granici s Turskom.

Agencije su prenele da je više od 2.000 sirijskih Kurda, među njima žene i deca, evakuisano iz Kobanea i da borci Islamske države napreduju ka centru.

Već više od tri sedmice, sirijski Kurdi vode teške borbe sa džihadistima Islamske države, koja nastoji da osvoji granični grad Kobane, pošto je prethodno zauzela velike delove Sirije i Iraka.

Džihadisti Islamske države su istakli i svoju zastavu na jednoj zgradi u istočnom delu Kobanea.

Ostavi poruku