KOBANE, BRISEL, ISTANBUL – Oružani sukob između džihadista Islamske države i kurdskih boraca u strateškom sirijskom gradu Kobaneu proširio se na nova područja prema jugu i zapadu, saopštila je danas sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

U Briselu i turskim gradovima su zbog napredovanja džihadista danas održani protesti.

Međunarodne snage predvođene SAD tokom noći su izvele vazdušne udare na položaje džihadista na istočnoj strani grada Kobane, navela je Opservatorija, prenela je agencija AFP.

Džihadisti su u ponedeljak uveče zauzeli tri okruga u Kobaneu, gradu na granici s Turskom.

Više od 2.000 sirijskih Kurda, među njima žene i deca, evakuisano je iz Kobanea, dok borci Islamske države napreduju ka centru.

Sirijski Kurdi više od tri sedmice vode žestoke okršaje sa džihadistima Islamske države, koja drži pod kontrolom velike delove Sirije i Iraka.

Poginulo je više od 400 ljudi.

Džihadisti Islamske države su istakli i svoju zastavu na jednoj zgradi u istočnom delu Kobanea.

U Istanbulu i još najmanje šest gradova Turske došlo je do sukoba policije i demonstranata, koji su protestovali zbog napredovanja džihadista Islamske države i zauzimanja delova Kobanea.

Demonstranti su tokom prethodne noći podigli barikade u nekoliko istanbulskih četvrti i bacali su kamenice i dimne bombe na policiju, čiji je jedan pripadnik povređen, prenela je agencija AP.

Desetine kurdskih demonstranata upale su danas u zgradu Evropskog parlamenta u Briselu, zahtevajući brzu vojnu akciju protiv militantnih aktivista grupe Islamska država (IS) kako bi grad Kobane spasao od uništenja.

Oko 50 demonstranata probilo je obezbeđenje zgrade EP i zauzelo multimedijalnu scenu „Voks boks“, noseći zastave među kojima su neke sa slikom Abdulaha Odžalana, lidera Kurdistanske radničke partije koji se nalazi u zatvoru, prenosi ruski kanal „Raša tudej“.

Kurdi u Evropi traže od vlasti Evropske unije da upute konkretniju vojnu pomoć koaliciji na čelu sa SAD koja se bori protiv IS.

Američka Centralna komanda u međuvremenu je saopštila da su SAD i njeni saveznici izveli najmanje 341 vazdušni udar po položajima ekstremista u Iraku i Siriji od 9. avgusta, a od polovine juna na misiju je Pentagon potrošio 1,1 milijardu dolara.

Ostavi poruku