BEČ – Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc izjavio je da zvanični Beograd još ove godine može otvoriti jedno ili dva poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.“Brzina pristupnih pregovora zavisi u osnovi od napretka kandidata.

U slučaju Srbije sam optimista da će još tokom ove godine biti moguće otvoriti jedno ili dva poglavlja“, kazao je on u ekskluzivnom intervjuu Tanjugu uoči sutrašnje posete Beogradu.

Upitan da li je zadovoljan reformskim radom srpske vlade I da li veruje da će Srbija biti spremna do 2019. za za prijem u EU kako to najavljuje vlada premijera Aleksandra Vučića, Kurc je ocenio da je srpska vlada ambiciozno pristupila svom poslu.“To je sigurno veoma ambiciozan cilj, čije postizanje zavisi od toga koliko brzo će Srbija ispuniti uslove za pridruživanje.

Vlada Srbije je svakako već ambiciozno pristupila svom poslu, a ja mogu samo da je ohrabrim da održi impresivan reformski tempo“, istakao je on.

Na pitanje šta Srbija može očekivati od budućeg evropskog komesara za susedsku politku i širenje Austrijanca Johanesa Hana u narednih pet godina, Kurc je naglasio da je komesar Han, prilikom slušanja u Evropskom parlamentu, jasno stavio do znanja da će u proces širenja EU u narednih pet godina biti „ulagano“.

To znači da neće biti nikakve stagnacije, dodao je i podsetio da iduće godine, nastavljajući inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, treba da bude održana konferencija o zapadnom Balkanu u Austriji.“Komesar Han je prilikom slušanja u Evropskom parlamentu naveo neke od svojih prioriteta koje u potpunosti podržavamo.

Tako treba da se pojača regionalna saradnja u cilju rešenja bilateralnih pitanja.

Takođe i saradnja sa civilnim društvom treba da bude podsticana kako bi stanovništvo prihvatilo pristupne procese.

Posebna pažnja biće posvećena pravnoj državi, kao i ekonomskom upravljanju i dobroj administraciji.

Tu smo u potpunosti saglasni sa komesarom Hanom“, rekao je Kurc.

Austrijski ministar je najavio da u Srbiju dolazi kako bi lično, na terenu, video kako teku radovi na obnovi posle katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju.

On će, kako je rekao, s tim u vezi obići projekte Karitasa i Crvenog krsta Austrije.“Takođe, sa premijerom Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem ovo će biti glavna tema razgovora.

Osim toga ću otvoriti kancelariju izaslanika za integraciju pri Ambasadi Austrije u Beogradu.

Izaslanik za integraciju biće osoba za kontakt za sve one koji žele da se dosele u Austriju a kojima će preneti našu kulturu dobrodošlice.

Naravno biće reči o našoj podršci procesu pristupanja Srbije EU i dijalogu Beograda i Prištine“, najavio je Kurc.

Ostavi poruku