Predsednica Kosova Atifete Jahjaga ocenila je danas da je Kosovo ušlo u kritičnu fazu i zatražila, u odvojenim razgovorima sa liderima političkih partija zastupljenim u kosovskoj skupštini, da se što pre formiraju državne institucije kako bi se izbegla finansijska kriza.

Sa Jahjagom su razgovarali lideri Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, Demokratske partije Kosova Hašim Tači, Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti i Građanske inicijative Fatmir Ljimaj.

Jahjaga je ocenila da je Kosovo ušla u kritičnu fazu u kojoj je potrebno brzo stvaranje institucija kako se ne bi ugrozio život građana i sprečilo ukupno funkcionisanje države.

Institucije zemlje neophodno je hitno formirati kako bi se ispunile međunarodno preuzete obaveze koje država prvenstveno ima prema građanima, navodi se u saopštenju iz kabineta Jahjage posle razgovora s liderima političkih partija zastupljenih u parlamentu Kosova.

Jahjaga je upozorila da će odlaganje rešenja otežati funkcionisanje institucija i dovesti Kosovo u finansijsku krizu i krizu budžeta.

Ona je pozvala političke lidere da pokažu političku zrelosti da se ponašaju u skladu sa ustavnim okvirima i ponude rešenja koja će voditi izgradnji održivih institucija i unapređenju demokratskih procesa, navodi se u saopštenju.

Ostavi poruku