UKOLIKO predstavnici privremenih institucija samouprave Kosova i Metohije prihvate poziv Beograda da 26. oktobra budu učesnici sastanka na koji dolaze šefovi diplomatija i ministri ekonomija iz regiona, na tom skupu ih neće sačekati obeležja kosovske „državnosti“.

Naime, prema rečima šefa diplomatije Ivice Dačića, sastanak se održava u takozvanom gimnih formatu, bez statusnih odrednica i državnih obeležja.

To praktično znači da će ispred takozvanog šefa kosovske diplomatije Envera Hodžaja, stajati samo tabla sa njegovim imenom.

U Prištinu je poslata pozivnica, ali potvrde da će neko doći, zasad nema.

Povodom spekulacija da bi u Beograd uskoro mogla da dođe i Atifete Jahjaga, savetnik predsednika Srbije Ivan Mrkić kaže za naš list da kabinet predsednika ne učestvuje ni u kakvim pripremama za njen dolazak: – Predstavnici privremenih institucija već su bili u Beogradu , sa njima se susrećemo na regionalnim susretima i izvan zemlje, ali poznato je kakva su pravila.

To mora biti ili bez državnih obeležja ili će uz tablu Kosovo stajati zvezdica.

Podsetimo, fusnota na tabli znači da se Kosovu ne prejudicira status i da je učešće u skladu sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti.

Prištinski mediji spekulišu da bi Jahjaga mogla doći u Beograd 1. novembra, na sastanak u organizaciji EK na koji je pozvan i premijer Albanije Edi Rama.

Kako nam je nezvanično rečeno u sedištu misije EU u Beogradu, oni za taj događaj ne znaju. NALjUTILA IH FUSNOTA Delegacija Kosova pre dve godine došla je u Beograd na regionalni skup o saradnji civilnog društva na Zapadnom Balkanu i Turskoj, ali ga je i napustila posle 15 minuta, pošto je pročitana fusnota o Kosovu.

Obrazloženje članova delegacije glasilo je da odlaze „zbog nerazumevanja detalja Briselskog sporazuma“.

Posle toga, u Beogradu je, kao gost jednog seminara, bila Fljora Čitaku, član privremene vlade, ali je bila predstavljena samo imenom.

Ostavi poruku