OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČAŠANGAJPOMAMA za Novakom Đokovićem! Teško je drugačije opisati euforiju koja vlada među kineskim ljubiteljima tenisa ovih dana.

Od nedelje deset uveče, sve do ranih jutarnjih sati u ponedeljak, desetine mladih fanova iz Šangaja čekale su najboljeg igrača planete ispred hotela „Hilton“ u Ulici Čengšu, kako bi se slikali sa njim, dobili autogram, ili mu samo mahnuli. – Nole je kineski bog – pisalo je na engleskom jeziku, na malom panou od kartona, koji je u rukama čvrsto držala jedna devojčica. Kad su ga konačno ugledali, cika i vriska se čule sve do susednog bloka zgrada.

OD NOVAKA ZA DECU SRBIJE ĐOKOVIĆ je juče otkrio i da je počela da radi onlajn radnja u kojoj je moguće kupiti opremu koju nosi dok učestvuje na turnirima.

Pored „uniklo“ majica i trenerki, na tom mestu svi će moći da naruče „seiko“ satove, „adidas“ patike, rekete „hed“ kojima igra Nole i brojne druge zanimljive stvari. – Sva novčana sredstva koja budu ostvarena prodajom proizvoda ići će u dobrotvorne svrhe.

Konkretno, u Fondaciju „Novak Đoković“, da se poboljša život dece u Srbiji, za njihovo obrazovanje.

Iz tog razloga, pozivam navijače da kupuju na ovom mestu, i da doprinesu programima Fondacije – rekao je Đoković. Nole je oko dva ujutro stigao u ovaj grad, odspavao tek nekoliko sati, a potom su ga čekale nove brojne obaveze. „Novosti“ su i ovog puta bile uz našeg šampiona, sa kojim smo proveli užurbano šangajsko popodne. Posle doručka i nekoliko sastanaka, Novak je seo u crni „mercedes“, zvanični automobil turnira, i otišao u Minhang distrikt, pravo u teniski kompleks „Ki Žong“.

Od 14.00 do 16.00 na programu je bio trening, kako bi odmah počeo sa privikavanjem na podlogu, uslove za igru i ambijent koji vlada na takmičenju.

Teren broj 14 je bio okupiran navijačima, koji su se tiskali pored zelene ograde i upijali svaki potez Srbina. Potom je Đoković imao obaveznu konferenciju za medije u pres centru, gde ga je dočekalo više desetina novinara, foto-reportera i kamermana. Čim je ušao u salu, Nole se izvinio što je malo kasnio u odnosu na prvobitnu najavu organizatora. – Drago mi je da sam u Šangaju.

Ne osećam se umorno posle Pekinga.

Zapravo, prilično sam spreman, dosta sam trenirao za ova dva turnira.

Imao sam tri nedelje posle Ju-Es opena da napunim baterije, pa me Kina open nije previše iscrpeo.

Nadam se da ću da nastavim u pobedničkom stilu i ovde – rekao je Novak. Blistao je Nole od zadovoljstva zbog svega što mu se dešava trenutno na profesionalnom, ali i na privatnom planu.

SUTRA PROTIV TIJEMA NOVAK se danas odmara i trenira, dok ga sutra čeka meč protiv Dominika Tijema iz Austrije, koji je u prvom kolu savladao Lukaša Rosola.

Do sada se nisu susretali, a njegov rival trenutno zauzima 39. mesto na svetu, ima 21 godinu, a nadimak mu je Dominator.

Najjače oružje mu je forhend, ali se ne snalazi najbolje na tvrdoj podlozi. – Život ne može da bude bolji za mene u ovom momentu.

Ne mogu da tražim više od ovoga.

Zahvalan sam na svemu što mi se dešava.

Uspesi na terenu su rezultat moje velike radosti što igram tenis, zatim discipline i profesionalizma, kako moje, tako i tima koji me okružuje.

Sa uspehom dolaze pažnja javnosti i odgovornost, a sa tim se dobro nosim, jer uspevam da izbegnem stvari koje odvlače fokus. Đoković je posle druženja sa medijima ponovo morao u automobil, gde ga je čekala jednočasovna vožnja, nazad do centra grada.

Lokacija: Huaihai ulica, broj 887.

Tamo je smeštena jedna od najvećih „Uniklo“ radnji na svetu. Mada je njegov dolazak bio zakazan za 19.40 po lokalnom vremenu, već u pet po podne fanovi su se okupili na četvrtom spratu, ispred improvizovane bine.

Srpske zastave u rukama i iscrtane na obrazima Kineza, natpisi na našem jeziku, svi uniformisani u majice i trenerke koje nosi Đoković na mečevima, bili su deo dekora među navijačima. Nole je sve pozdravio na kineskom jeziku, što je oduševilo fanove, zatim je podelio poklone većini prisutnih, a onda se družio sa najmlađima.

U jednom delu programa deca su mu postavljala pitanja. o Šta je potrebno da bih i ja postala svetski šampion u tenisu, kao vi? – pitala ga je jedna devojčica, što je naišlo na aplauz, pogotovo Đokovića. – Kada sam ja bio dete, najvažnije je bilo da negujem ljubav prema tenisu, da ga igram iz zadovoljstva, što je jedan od preduslova uspeha.

Ako i ti želiš da se baviš ovim sportom, želim ti svu sreću.

Voleo bih da postaneš velika šampionka jednog dana – rekao joj je Novak. Posle više od pola sata došlo je vreme za rastanak. Đoković se oprostio nakratko od navijača, uz poruku da će se videti već sutradan na teniskom terenu, a zatim je otišao u hotel na zasluženi odmor i večeru.

Ostavi poruku