SEUL – Patrolni brodovi Severne i Južne Koreje kratko su danas razmenjenili vatru upozorenja u blizini sporne granice dve zemlje u Žutom moru, koje je bilo poprište brojnih sukoba u prošlosti, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da je južnokorejski patrolni brod prvi otvorio vatru upozorenja pošto je plovilo Severne Koreje prodrlo pola nautičke milje unutar južnokorejskih teritorijalnih voda, prenela je agencija AFP.

Umesto da se odmah povluče, severnokorejski patrolni brod uzvratio je vatrom, tako da su obe strane zapucale, naveo je portparol ministarstva i dodao da brodovi nisu direktno ciljali jedan drugog i da nije bilo materijalne štete na plovilima.

Incident se dogodio u 9:50 sati po lokalnom vremenu u blizini pograničnog južnokorejskog ostrva Jeonpjeong i severnokorejski patrolni brod povukao se na svoju stranu granice, 10 minuta kasnije, navodi AFP.

Najnoviji incident u Žutom moru, dogodio se samo nekoliko dana posle iznenadne posete Južnoj Koreji izaslanika severnokorejskog lidera Kim Džong-Una.

Ostavi poruku