KADA bi izbori za Narodnu skupštinu bili održani danas, čitavoj opoziciji pretila bi opasnost da ostane izvan poslaničkih klupa.

Prema rezultatima istraživanja nekoliko agencija, jedino je DS iznad cenzusa i to tesno.

Demokrate prati Tadićeva Nova demokratska stranka koja trenutno ima manje od pet odsto podrške, dok će ostali morati ozbiljno da se potrude da bi se vratili u Skupštinu.

Rezultati istraživanja pokazuju i da podrška SNS ne pada ispod natpolovične većine, dok SPS trenutno ima oko 11 odsto.

Vladimir Pejić, direktor agencije „Faktor plus“ kaže da ne iznenađuju loše brojke opozicije, kada se uzme u obzir situacija na političkoj sceni: – Demokratska stranka već dve godine doživljava ozbiljan pad i praktično se raspala na nekoliko manjih partija.

U tom bloku opozicije ne postoji jasan stav oko ključnih pitanja.

Pored demokrata, teško da iko u opoziciji može da postigne neki ozbiljniji rezultat.

Desnica je slaba i potpuno razjedinjena.

I DSS je u rasulu.

Pejić objašnjava da bi rezultati mogli da budu drugačiji ako bi došlo do ukrupnjavanja opozicione scene, ali da se takva istraživanja trenutno ne rade jer nema čak ni nagoveštaja mogućih koalicija.

U DS su veoma skeptični prema istraživanjima koja se pojavljuju u medijima, a juče niko iz njihovog tabora nije želeo da ih komentariše.

Zamenik šefa poslaničke grupe Nove demokratske stranke Janko Veselinović kaže za „Novosti“ da su istraživanja nekada naručena, nekada objektivna, ali da je veoma jasno da je narod nezadovoljan radom vlasti: – Naš posao jeste da se borimo za ideje koje zastupamo. Činjenica je da se u Srbiji loše živi, pa bi se moglo reći da uzorak na osnovu kojeg se radi istraživanje nije dobar.

Standard života nam je najniži u Evropi. SPALI NA 42 MANDATA U skupštinskom sazivu iz 2008. opozicioni poslanici zauzimali su gotovo polovinu sale.

Vlasti su tada „pretila“ 122 poslanika Srpske radikalne stranke, DSS, LDP…

U međuvremenu broj opozicionih stolica bio je sve manji, pa ih je danas svega 42, a na njima sede DS, NDS, Nova stranka, LSV, SDA…

Ostavi poruku