Teroristička grupa Islamska država (IS) podigla je svoju zastavu na zgradi u istočnom delu Kobanija, sirijskog grada na granici s Turskom u kojemu se pripadnici IS-a bore za prevlast protiv kurdskih boraca, objavio je Rojters TV, a potvrdio turski oficir.

Crna zastava koja očigledno pripada Islamskoj državi vijori blizu poprišta intenzivnih sukoba, vidi se na televizijskim snimcima, snimljenim sa turske strane tursko-sirijske granice.

Turski oficir, koji se nije predstavio, potvrdio je da je reč o zastavi Islamske države, koja je poslednjih meseci zauzela široka područja Sirije i Iraka. Nekoliko sati ranije javljeno je da su kurdski borci sprečili napad slamske države na Koban.

Nakon žestokih borbi u kojima je na kurdskoj strani poginulo 19 ljudi, a džihadisti su izgubili 27 boraca. Džihadisti su u noći pokrenuli ofanzivu na istočne i zapadne delove tog strateškog grada koji žele da osvoje kako bi imali nekontrolisan nadzor nad dugim pojasom teritorija duž sirijsko-turske granice, ali nisu uspeli da uđu u grad, objavila je nevladina organizacija. Napredovanje IS-a otežavaju vazdušni napadi međunarodne koalicije predvođene SAD-om, dodaje Sohr.

Ostavi poruku