KIJEV – U Ukrajinu su jutros dopremljene dve bespilotne letelice koje će biti upotrebljene u misiji nadziranja poštovanja primirja na istoku te zemlje, saopštio je predstavnik OEBS-a Majkl Bocjurkiv.

Prema njegovim rečima, letelice su dopremljene iz Austrije i sada prolaze carinsku proceduru, prenele su agencije.

Predstavnik OEBS-a najavio je da se očekuje dopremanje još dve bespilotne letelice, a trenutno se organizuje grupa civilnih specijalista koji će sa njima raditi.

Bocjurkiv je Frans presu rekao da će letelice biti raspoređene duž granice Ukrajine i Rusije, u okviru sporazuma od 5. septembra, postignutog u okviru Kontakt-grupe u Minsku.

Francuska agencija podseća da je ministar odbrane Francuske Žan-Iv Le Drijan juče rekao da Francuska i Nemačka, takođe, nameravaju da pošalju narednih dana bespilotne letelice u Ukrajinu.

Bocjurkiv je rekao da se još ne zna da li će letelice biti korišćene kao deo Misije OEBS-a ili će „leteti odvojeno“, navodi AFP.“Trenutno su pregovori u toku na vrlo visokom nivou“, rekao je on.

Predstavnik OEBS-a je rekao i da se ne zna tačan dan početka njihove upotrebe.

Bocjurkiv je, takođe, izneo nameru OEBS-a da udvostruči brojnost pripadnika monitoring misije na istoku Ukrajine sa 80 na 160, navodeći i da će ukupan broj pripadnika tima Organizacije u Ukrajini biti povećan sa 250 na 500.“Ostaćemo nenaoružana civilna misija“, rekao je on.

Ruska informativna agencija (RIA) Novosti podseća da je OEBS ugovorio isporuku letelica sredinom avgusta, ali da je do sada njihovo dopremanje više puta odlagano,Agencija dodaje da je šef Specijalne posmatračke misije OEBS-a Ertugrul Apakan rekao da će monitoring osim letelica biti realizovan i patroliranjem na kopnu.

Ostavi poruku