SOFIJA – Desničarska partija Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB), koja je dobila najviše glasova na u nedelju održanim parlamentarnim izborima u Bugarskoj, ali nije uspela da osvoji većinu, saopštila je da je spremna da formira manjinsku vladu i da u tome očekuje podršku drugih stranaka.

Zvaničnici GERB-a su danas na konferenciji za štampu u Sofiji najavili da će ta stranka, na čelu sa bivšim bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, započeti razgovore sa drugim strankama nakon što budu objavljeni zvanični rezultati jučerašnjih izbora, preneo je Rojters.

Oni su, međutim, odbacili mogućnost koalicije sa svojim glavnim protivnicima, Socijalističkom partijom, kao i sa turskom manjinskom partijom Prava i slobode.

Na osnovu 87,33 odsto prebrojanih glasova, GERB je osvojio 32,61 odsto glasova, saopštila je sinoć Centralna izborna komisija, dok je njenom glavnom protivniku, Socijalističkoj partiji, pripalo 15,27 odsto glasova, prenela je agencija BTA.

Bugari su birali 240 poslanika novog saziva parlamenta među 6.063 kandidata, uključujući one koji su istovremeno kandidovani u dve izborne jedinice koje su nominovale ukupno 56 političkih partija.

Ovo će biti peta bugarska vlada za poslednje dve godine, tokom kojih se zemlja suočila s masovnim uličnim protestima i nezadovoljstvom.

Zbog razočaranja građana, izlaznost na ovim izborima bila je ispod 50 odsto, najmanja za poslednjih 25 godina, od kada je u Bugarskoj smenjen komunisticki režim, prenele su agencije.

Borisov je juče rekao da su izbori „poslednja šansa“ za spas Bugarske i upozorio da ako nova vlada ne bude formirana i ponovo budu raspisani izbori, neće ostati ništa što bi održalo zemlju.

Koalicija predvođena socijalistima vladala je Bugarskom do jula, a period koji je provela na vlasti obeležili su katastrofalne poplave, spor zbog snabdevanja ruskim gasom i masovni protesti građana.

Borisov je bio premijer Bugarske od 2009. godine do masovnih protesta zbog siromaštva i visokih cena energenata, zbog kojih je u februaru 2013. godine podneo ostavku.

Na prevremenim izborima u maju 2013, GERB je ponovo odneo pobedu, ali Borisov nije mogao da formira vladu, pa su socijalisti i MRF formirali tehnokratski kabinet, na čijem je čelu bio Plamen Orešarski.

Ostavi poruku